Carlos Ruiz Zafon

Početna strana » Carlos Ruiz Zafon

Zašto je španjolski pisac Carlos Ruiz Zafon jedan od najpopularnijih pisaca u Hrvatskoj? Rođen je 1964. godine u Barceloni, a dugo vremena živio je u Los Angelesu radeći kao scenarist. Napisao je seriju knjiga za mlade, od kojih je kod nas zasad preveden samo Princ Magle. Knjiga Marina također je pisana za mlade, ali na kraju se ispostavilo da je jednako zanimljiva i djeci i odraslima. Osim njih, njegova djela dostupna kod nas su Sjena vjetra i Anđelova igra.

Radi čega su, zapravo, njegova djela toliko popularna? Kome su uopće njegove knjige namijenjene, tko bi ih trebao čitati?

Zafon sam ističe da je njegov cilj pisati knjige koje će biti jednako zanimljive kako jednom osnovnoškolcu, tako i jednom umirovljeniku. I zaista, kroz sve njegove knjige vidljiva je njegova dječačka mašta: misteriji iz prošlosti koji ponovo oživljavaju, neuzvraćene, nesretne ili tragične ljubavi, kriminalistički zapleti, crta nadrealnog, mističnog i mala kap horora. U toj fascinantnoj mješavini svega i svačega, teško je razlučiti kojemu žanru njegove knjige uopće pripadaju. No, ono što sigurno možemo zaključiti je da je Zafon uspio u nečemu jako teškom, a to je svojim pričama prijeći generacijski jaz. S jednakim žarom čitat će ih mlada djevojka koja sanja prvu ljubav ili ostarjeli muškarac koji s nostalgijom priziva slike prošlih vremena. Još nešto što je zajedničko svim njegovim djelima je nepatvorena sjetna atmosfera, stvorena zapletom i mjestom radnje. Od prvog romana kojeg je ikad napisao, Princa magle, Zafon se istaknuo besprijekornim pripovjednim stilom pisanja, jednostavno slažući i nižući riječi u savršenoj harmoniji. Uz sve to, nemoguće je ne primijetiti iskrenu strast i gotovo dječje oduševljenje koje on gaji prema dobroj priči, i uspijeva to prenijeti na čitatelja. 

 Carlos Ruiz Zafon istinski je pripovjedač, jedan od onih oko kojih se u hladnim zimskim noćima uz vatru iz ognjišta okupljala cijela obitelj i pozorno pratila svaku riječ i svaki uzdah, drhteći slušajući priču.