Cees Nooteboom - Noću dolaze lisice

Početna strana » Cees Nooteboom - Noću dolaze lisice
Naslovnica

Noću dolaze lisice kratka je knjiga od osam pripovijedaka, a može se čitati i kao roman o životu i smrti, smješten diljem obale Sredozemnoga mora. Krasi ga vrsno i raznovrsno pripovijedanje različitih pripovjedača. Svaki iz svoje pomaknute perspektive, u prvom ili trećem licu, priča tako o davnoj ljubavi, olujnom ljetnom danu, luckastom prijatelju, mrtvima i starosti, posljednjem poslijepodnevu, nedokučivoj djevojci, zagrobnom životu ili o samoći.

Pisac je dao naglasak na karakterizaciju likova, prikaz atmosfere, liričnost izraza, a nauštrb neke šire i pretencioznije radnje. Radi se o melankoličnim pričama koje uz humor i s puno mudrosti govore o ljubavi i  gubitku, o prijateljstvu i umjetnosti. Cees Nooteboom za tu knjigu kaže: „Kada dođete u moje godine, izgubite mnogo prijatelja. I to je tema koje se trebate često podsjećati. Svi se prisjećaju prijatelja kojih više nema. Ovom sam knjigom htio odati počast ljudima koje sam poznavao.“  Priče bi trebale biti depresivne, ali u piščevim vještim rukama one su prožete dodirom sarkazma, suptilnim, a ne žalosnim jecajem pa iako govore o smrti  i žalosti, temeljna poruka  je da držimo glavu gore.   

Cees Nooteboom nizozemski je pisac i  jedan od najznačajnijih suvremenih književnika te stalnih kandidata za Nobelovu nagradu.

 

Priredila: Vesna Karuza (12. studenoga 2019.)

 

Priredio/la: