Clara Uson - Kći Istoka

Početna strana » Clara Uson - Kći Istoka
Naslovnica

Kći Istoka, španjolske spisateljice Clare Uson, antiratni je roman koji je centriran oko intrigantne teme, još uvijek prekrivene velom misterije. Radi se o stvarnom događaju, samoubojstvu Ane Mladić, 23-godišnje lijepe i perspektivne djevojke, najbolje studentice u svojoj klasi  na Medicinskom fakultetu i miljenice svog oca, zloglasnog generala Ratka Mladića.

Autorica romana rođena je i živi u Barceloni, centru Katalonije koja se želi odcijepiti od Španjolske. Uočila je sličnost te situacije s onom iz doba raspada Jugoslavije, iako je ova druga imala daleko tragičniji rasplet. Preko obiteljske, opisala je i tadašnju kolektivnu tragediju. Kako bi što bolje shvatila ovdašnji mentalitet, kritički i nepristrano pristupila je odnosima između naroda na Balkanu, proniknula u obiteljske odnose i osobni svijet Ane Mladić. Nenametljivo je rekonstruirala okolnosti koje su dovele do samoubojstva, provela opsežna istraživanja i na knjizi radila tri godine.  Jedini glavni fiktivni lik je mladić Danilo, a roman, osim faktografijom dokumentarnog karaktera obiluje i autoričinim duhovitim komentarima, anegdotama i mitovima iz života Ratka Mladića, trivijalnim informacijama te pokojim političkim vicem iz 1990-ih.

Neke stvari su vrlo jasno postavljene; generala Mladića bez suzdržavanja eksponira kao osobu s dva lica, licem brižnog oca i uzornog muža i vojnika te licem zastrašujućeg monstruma. Literarni opisi njegove pojave su u najmanju ruku vrlo zanimljivi: „Ratko Mladić bio je živina. Robustan i niska rasta (njegova je glava jedva dosezala do moje ključne kosti), proučio me od glave do pete pronicavim pogledom, nestrpljivim, kao da mu se moram ispričati što sam živ. Imao je plave oči, ledeno plave, i nije posjedovao vrat, sve je ono bilo lice, ružičasto lice, široko i kvadratno, u obliku lopate, s neugodnim osmijehom na licu, kao da nema usana, koje su ubrzo izobličilo u grimasu negodovanja. Iz njega je isijavala snaga i sigurnost u sebe.“

 

Priredio: Marko Klaić (05. lipnja 2018.)

 

 

Priredio/la: