Dan Brown - Postanak

Početna strana » Dan Brown - Postanak
Naslovnica

Dan Brown je široj javnosti poznat kao autor kontroverznog Da Vincijevog koda, romana kojeg su te već sada davne 2002. godine svi htjeli pročitati i o kojem su svi imali nešto za reći. Slijedili su ništa manje uspješni romani Anđeli i Demoni i Inferno koji su baš kao i Da Vincijev kod dobili i svoju filmsku adaptaciju.

Unatoč ogromnom uspjehu i činjenici da su njegova djela prevedena na preko 40 svjetskih jezika Dan Brown nije miljenik kritike. Zamjera mu se da iskrivljuje povijesne činjenice kao i to da sve svoje romane piše po jednakoj formuli, što je poprilično točno.

Postanak je dugo očekivani i peti po redu nastavak serijala o profesoru Robertu Langdonu u kojem se Brown i dalje bavi škaljkivim temama. Ovog je puta sveznajući profesor Robert Langdon pozvan na prezentaciju svojeg bivšeg studenta i tehnološkog genija Edmunda Kirsha, koji je svoje veliko i kontroverzno otkriće koje se neće mnogima svidjeti, a posebno vođama velikih svjetskih religija, odlučio podijeliti s javnosti.

Pitanja odakle dolazimo i kamo idemo okosnica su istraživanja Edmunda Kirsha i srž romana, i oko kojih se vodi vječni rat između znanosti i religije. Brown je na svoj način pokušao ostati neutralan i pomiriti sukobljene ali jednako moćne strane, a koliko uspješno procijenit će sami čitatelji.

Ovaj roman kao i uostalom svi romani prije njega ima sve ono što ljubitelji Dana Browna toliko vole: atraktivne povijesne lokacije, moćne neprijatelje, tajne šifre i simbole, efektne obrate  -  što ga čini zabavnim, ali ne nudi ništa nova, tako da će oni zahtjevniji čitatelji s velikim očekivanjima vjerovatno ostati uskraćeni za zadovoljstvo.

 

Priredio: Antonio Milanović (01. veljače 2018.)

Priredio/la: