Darko Gulin - Arsenizmi: Arsen Dedić o sebi i drugima i drugi o njemu

Početna strana » Darko Gulin - Arsenizmi: Arsen Dedić o sebi i drugima i drugi o njemu
Naslovnica

Gradska knjižnica „Jurja Šižgorića“ iz  Šibenika, zahvaljujući svom dugogodišnjem ravnatelju pok.  Milivoju Zeniću,  razvila je bogatu izdavačku djelatnost. Postali su nakladnici koji su prešli okvire lokalnog značaja. Objavljujući niz od  pjesničkih zbirki do znanstvenih zbornika ostvarili su brojnu suradnju s mnogim institucijama i značajnim pojedincima. Naravno da šibenska kultura i sve vezano uz Šibenik zauzima značajan dio nakladničkog programa.  Stoga je i očekivano u njihovom izdanju objavljena knjiga o Arsenu Dediću: Arsenizmi - Arsen Dedić o sebi i drugima i drugi o njemu. Materijale za knjigu prikupio je i priredio Darko Gulin,  počasni predsjednik Šibenske narodne glazbe.  U knjizi je, a s obzirom na veličinu Arsenovog opusa, zabilježen manji dio njegova stvaralaštva, koji je podijeljen u nekoliko tematskih cjelina: aforizmi, anegdote, obitelj, ljudi iz svijeta kulture, Šibenska narodna glazba, Šibenik, njegova okolica, Šibenčani, te Zagreb.

Čitajući knjigu opet doživljavamo Arsenov humor kojim nije štedio ni sebe, ni druge, a nerijetko je pripadao crnom humoru tako karakterističnim za njega. Svi znamo ponešto o Arsenu Dediću, a ova knjiga će nam pomoći razumjeti njegovu originalnosti, genijalnost, i nasmijati nas, svakako! 

 

Pa evo nekih arsenizama iz knjige:

Kad bi mu majstori ili kolege trebale odraditi neki posao, na kraju razgovora obvezno bi rekao: Nemoj me oderati ka prošli put!

Nakon velikog aplauza koji je Matija dobio za solo točku na jednom zajedničkom koncertu Arsen je  poručio publici: Mlade treba kočiti, a starije sokoliti.

Gulin moj, rekao mi je Arsen, za sve moje zdravstvene probleme kriv je ajvar. Jedan prijatelj donija mi je svoj domaći ajvar. Posli trećeg kućarina zna san da san gotov, da san se otrova. Sutradan nisam moga na noge. Otada sam po likarima. Ajvar mi je spizdija i jetru.

Arsen publici: Zašto bi vi isključili svoje mobitele. Iskoristite priliku dok ja pjevam pa razgovarajte sa svojima najmilijima.

 

Autor: Antonijela Nekić (10.04.2018.)

 

Priredio/la: