David Foenkinos - Charlotte

Početna strana » David Foenkinos - Charlotte
Naslovnica

Između Foenkinosove uspješnice Delikatnost i prošlogodišnjeg Misterioznog Henrija Picka stoji Charlotte,  njegovo najosobnije, a možda i najbolje djelo. Ovaj roman u stihovima, sa čije nas naslovnice promatra mirno lice jedne djevojke, govori o osobi koja je doista postojala: mladoj njemačkoj Židovki Charlotte Salomon (1917.-1943.). Charlotte bi bila samo jedna brojka među milijunima Židova ubijenih u Holokaustu - da iza nje nisu ostale njene predratne slike te likovni radovi i zapisi iz autobiografskog ciklusa Život? Ili teatar?.  Paralelno s kronologijom Charlottina života, Foenkinos otkriva i povijest vlastita odnosa prema Charlotte koji ga vodi gotovo do ruba opsesije: autor progovara u prvom licu dok čitatelju pripovijeda o osobnom upoznavanjem sa Charlottinim opusom i potragom za njenom prošlošću.

Osim Charlottina života, Foenkinos ocrtava društvenu klimu Njemačke i Francuske prije i tijekom Drugog svjetskog rata, kao i povijest obitelji Salomon, čiji su brojni članovi počinili samoubojstvo. Ova tragična obiteljska linija utkana je u Charlottin život, neprestano izranjajući u njenom likovnom opusu. Umjetnost je sfera kroz koju Charlotte pokušava dosegnuti katarzu proizašlu iz patnje i na osobnom/obiteljskom, ali i kolektivnom/nacionalnom planu, što je u konačnici i odredilo konac njena života u Auschwitzu. „Nužno spajanje umjetnosti radi zacjeljivanja rana uništena života. Izbor je to koji se nameće da bi se presložila prošlost.“

Charlotte je suptilna i sugestivna priča nabijena dubokim emocijama, ali zgusnutih u kratkim i pomalo odsječenim rečenicama. Roman je poezija koja to i nije, maestralno napisan portret iznimno talentirane umjetnice. Ako do sada i niste poznavali radove Charlotte Salomon, nakon čitanja Foenkinosova romana bit ćete zaintrigirani, a možda i oduševljeni Charlottinim ekspresionističkim, vrlo snažnim i individualnim likovnim izričajem.

 

Priredila: Helena Novak Penga (10. rujna 2019.)

 

Priredio/la: