Delphine de Vigan - Prema istinitoj priči

Početna strana » Delphine de Vigan - Prema istinitoj priči
Naslovnica

Francuska književnica Delphine de Vigan našim je čitateljima već poznata po hvaljenoj autobiografiji Ništa se ne opire noći u kojoj nam iznosi bolne i mračne priče o svojoj obitelji.

U romanu Prema istinitoj priči čini nam se kao da nastavlja svoju autobiografsku priču.

Radnja romana prati svakodnevni život književnice Delphine koja nakon velikog uspjeha svoga autobiografskog romana dobiva književnu slavu, ide na bezbrojna putovanja, susrete s čitateljima, medijske nastupe, dobiva opću prepoznatljivost s jedne strane, a s druge strane upada u kreativnu blokadu te više ne može napisati ni riječi, ne može se čak prisiliti otvoriti i odgovoriti na poruke elektroničke pošte. U privatnom životu također prolazi kroz velike promjene, djeca odlaze na studij, a životni partner bavi se svojim projektima i putovanjima.

Upravo u tom zbunjujućem životnom razdoblju Delphine upoznaje tajanstvenu L. koja je sve ono što Delphine priželjkuje biti ‒ senzualna žena, sa zamamnim tjelesnim osobinama, umiljata, ali i odlučna kada treba biti. L. je pisac iz sjene, bavi se pisanjem tuđih autobiografija i memoara, a u Delphine vidi velik talent koji samo treba poticati i razvijati. Na početku njihova druženja i Delphine i čitatelji imaju dojam da je riječ samo o ženskom prijateljstvu i solidarnosti.

Ali kako se životi dviju žena sve više isprepliću i kako se njezino druženje s L. produbljuje, Delphine sve češće sumnja u njezine dobre namjere. Ali, nažalost, prekasno. Radnja romana sad već poprima oblik psihološkog trilera.

Što će se sve dogoditi u odnosu dviju žena te hoće li se Delphine uspjeti izvući iz svoje kreativne blokade, otkrijte sami čitajući ovaj napeti roman. A oni kojima je draža sedma umjetnost, mogu pogledati istoimeni film u režiji Romana Polanskog napravljen prema predlošku knjige.

 

Priredila: Petra Stulić (30. travnja 2019.)

 

Priredio/la: