Drago Marić: Priče podsjetnice, Zadar nekad i sad, Zadarsko iverje, Zadrom kroz vrijeme, Od Punte Bajlo do Puntamike

Početna strana » Drago Marić: Priče podsjetnice, Zadar nekad i sad, Zadarsko iverje, Zadrom kroz vrijeme, Od Punte Bajlo do Puntamike
Naslovnica
Poznati sportski novinar Drago Marić obogatio je zadarsku publicistiku knjigama na temu povijesti sporta i sportaša Zadra (nogomet, košarka, biciklizam, atletika, plivanje, veslanje, odbojka, rukomet, jedrenje), a u razdoblju od 2016. od 2018. godine objavio je niz od pet naslova posvećenih Zadru i njegovim stanovnicima: Priče podsjetnice, Zadar nekad i sad, Zadarsko iverje, Zadrom kroz vrijeme, Od Punte Bajlo do Puntamike. Većinu ih je izdao u vlastitoj nakladi, a izbor tema pojasnio je sljedećim riječima: „Oduvijek me je u prvome redu zanimao Zadar i Zadrani.“
Veliki broj objavljenih knjiga (trideset) ovog svojevrsnog zadarskog kroničara, nastao je kao rezultat cjeloživotnog zapisivanja događaja kojima je često i sam bio svjedokom ili ih je čuo od drugih, u nadopuni s podacima iz tiska. Primjerice, spominje se prvog vlaka u Zadru, ali i pada anđela sa zvonika sv. Stošije, „NLO-a“ na zadarskom obzorju, Zadru najbližeg otoka do 1986. – Svetog Klementa, prve škole za mršavljenje i mnoštva drugih zanimljivosti.   
Fokusirajući se na grad i njegove stanovnike s iskrenim uvažavanjem piše o znamenitim i zaslužnim građanima ali i običnim ljudima (brijači, prodavači, ribari, krojači…) te o važnim i naoko nevažnim događajima i situacijama. Spominje se i zadarskih osobenjaka, ali i službi kojih davno nema (javni nosači), rukovodeći se idejom da sve ima svoje mjesto i ulogu u povijesti Zadra, jer grad čine gradom svi njegovi žitelji. 
Vremenski raspon Marićevih osvrta i crtica ponekad zadire i u prethodna stoljeća, ali ih većina obuhvaća razdoblje od 1944. godine do danas. Bavi se prošlošću, kao i sadašnjošću, jer se radi o tkanju koje sačinjava grad.
Štivo je prožeto anegdotama, osobnim promišljanjima, često s nenametljivom porukom, a ponegdje i kritikom, što pridonosi životnosti.
Autor se opredijelio za jasan stil, kojeg krasi sažetost i jezgrovitost, jer je svjestan „da se danas malo kome čitaju lancuni.“ Upravo te odlike, uz sadržajnu komponentu, čine ga zanimljivim i pogodnim za čitanje. Pristupačan je svim uzrastima Zadrana, starijoj i mlađoj generaciji, jer svatko može prepoznati lokaciju o kojoj se priča, neke od likova, obogatiti sjećanja na svoje ili djetinjstvo i mladost svojih roditelja te evocirati bližu ili dalju prošlost…  
Iako piše s namjerom da se navedeno ne zaboravi, tekstovi obiluju podacima iz koji se može puno novoga naučiti, te su knjige i svojevrsna promidžba Zadra.
Drago Marić, kako kaže, gleda srcem te nam je zato uspio prezentirati Zadar i njegove stanovnike na topao i blizak način, pobuđujući kod čitatelja ljubav i interes za boljim  upoznavanjem mjesta rođenja i življenja, doprinoseći izgradnji identiteta i osjećaja pripadnosti gradu.     
 
 
Priredila: Vera Vitori (23. srpnja 2018.)

Priredio/la:

Tagovi: