kategorija: 
Organizator: 
Udruga Eko Zadar
Lokacija: 
MMD
datum/vrijeme: 
Subota, Srpanj 6, 2019 - 10:00 to 11:30
Cilj ovog projekta je stvaranje banke sjemena u vlasništvu svojih članova, koja je otvorena za javnost, a čije su glavne aktivnosti usmjerene na očuvanje i uzgoj lokalnih tradicijskih sorti sjemenja koje će se razmožavati, dijeliti i prenositi budućim generacijama. Osim što se tako uzgojeno sjeme postupno prilagođava specifičnostima podneblja i uvjetima u vrtu, domaće sorte važne su i radi očuvanja ukupne genetičke raznolikosti naših usjeva kao naše baštine. Čuvanjem sjemenja čuvamo i svoju neovisnost i mogućnost izbora između sorti, a u vrt unosimo šarenilo i raznolikost koja će svakog vrtlara razveseliti.
 
Na kraju predavanja održat će se i mala razmjena sjemenja, namijenjena svima, a razmjenjivat će se  autohtone sorte sjemenja iz organskog uzgoja. Vrata su otvorena i za sve zainteresirane koji nemaju svoje sjemenje za razmjenu.
 
Predavač: pemakulturistica i okolišna aktivistica Sendy Osmičević magistrirala je Urbano šumarstvo, zaštitu okoliša i prirode, završila 72-sati tečaj permakulture i permakulturnu akademiju te odradila stručno osposobljavanje u ZMAG-u. Trenutno u ZMAG-u radi kao voditeljica na projektu "Društvena banka sjemenja".