E. E. Schmitt: Gospodin Ibrahim i cvjetovi Kurana / Oscar i dama u ružičastom

Početna strana » E. E. Schmitt: Gospodin Ibrahim i cvjetovi Kurana / Oscar i dama u ružičastom
Naslovnica
Edicija Božičević izdala je dva kratka romana u jednoj knjizi,  francuskog književnika E. E. Schmitta - Gospodin Ibrahim i cvjetovi Kurana te Oscar i dama u ružičastom. Važnu ulogu u Schmittovim djelima zauzimaju svjetske religije.  U romanu Gospodin Ibrahim i cvjetovi Kurana obrađuje sufizam - mistični pravac islama, ali i židovstvo, dok u romanu Oscar i dama u ružičastom obrađuje kršćanstvo.
Oba romana kroz svoje neobične junake govore o radosti življenja, vrijednosti dubokog vjerovanja  i bogatstvu iskrenog prijateljstva. U prvom romanu, Momo, jedanaestogodišnji dječak kojeg je majka  napustila odmah po rođenju, a kasnije i otac, kod gospodina Ibrahima pronalazi toplinu, pažnju i nježnost. Gospodin Ibrahim i Momo potpuno su sami i jedan drugome  pružaju ono najvažnije - ljubav, usprkos različitostima i predrasudama vezanim za dob i kulturu. Ibrahim će dječaku postati drugi otac kakvog je oduvijek želio imati. Prožet sufijskom mudrošću, gospodin Ibrahim će biti inspiracija i vodič za dječaka na njegovom životnom putu.
 U drugom romanu, Oscar je desetogodišnji dječak koji umire od leukemije, a u vlastitim roditeljima prepoznaje kukavice i ne nalazi potrebo razumijevanje. 
Schmitt piše tako da se i najjačima stegne u srcu, a romani su mu istovremeno duhoviti i puni nade, mudrosti i ljubavi. Po predlošcima oba romana snimljena su dva uspješna igrana filma.
 
Priredio: Darko Blažević (02.05.2018.)

Priredio/la: