Sedam dobrih godina najnovija je zbirka priča popularnoga izraelskog pisca Etgara Kereta. Svi koji su čitali njegova prijašnja djela prevedena na naš jezik, znaju da se radi o duhovitim tekstovima, često s uvrnutom i maštovitom fabulom te neočekivanim obratom.

Ovaj je put, međutim, Keret napisao pomalo drukčiju knjigu. I dalje prepoznatljivog stila i humora, inspiraciju je pronašao u vlastitom životu pišući o sebi kao piscu, obiteljskom čovjeku i ocu te životu u Izraelu. Poput svakoga velikog pisca, Keret se ne libi prikazati sebe kao prosječnog čovjeka sa svim uobičajenim ljudskim slabostima: smotanoga, nesigurnog, nelogičnog, sklonog nepromišljenim reakcijama ili jednom riječju – ljudskoga. Supruga i sin tu su da ga isprave, bilo izravnim reakcijama, bilo kao osigurači koji ga tjeraju da razmisli prije nego nešto učini ili kaže.

I o tome je zapravo ova zbirka priča – o snalaženju jednoga običnog čovjeka u svijetu u kojemu se nalazi. Protkana je velikom dozom autoironije i šale na vlastiti račun. A s time se svi možemo poistovjetiti.

Priredio: Ante Kolanović (06. kolovoza 2019.)