Etgar Keret - Sedam dobrih godina

Početna strana » Etgar Keret - Sedam dobrih godina
Naslovnica

Sedam dobrih godina najnovija je zbirka priča popularnoga izraelskog pisca Etgara Kereta. Svi koji su čitali njegova prijašnja djela prevedena na naš jezik, znaju da se radi o duhovitim tekstovima, često s uvrnutom i maštovitom fabulom te neočekivanim obratom.

Ovaj je put, međutim, Keret napisao pomalo drukčiju knjigu. I dalje prepoznatljivog stila i humora, inspiraciju je pronašao u vlastitom životu pišući o sebi kao piscu, obiteljskom čovjeku i ocu te životu u Izraelu. Poput svakoga velikog pisca, Keret se ne libi prikazati sebe kao prosječnog čovjeka sa svim uobičajenim ljudskim slabostima: smotanoga, nesigurnog, nelogičnog, sklonog nepromišljenim reakcijama ili jednom riječju – ljudskoga. Supruga i sin tu su da ga isprave, bilo izravnim reakcijama, bilo kao osigurači koji ga tjeraju da razmisli prije nego nešto učini ili kaže.

I o tome je zapravo ova zbirka priča – o snalaženju jednoga običnog čovjeka u svijetu u kojemu se nalazi. Protkana je velikom dozom autoironije i šale na vlastiti račun. A s time se svi možemo poistovjetiti.

Priredio: Ante Kolanović (06. kolovoza 2019.)

 

Priredio/la: