Fabio Moon & Gabriel Ba - Two Brothers

Početna strana » Fabio Moon & Gabriel Ba - Two Brothers
Naslovnica

Fabio Moon i Gabriel Ba poznat su dvojac svim stripovskim znalcima: brazilski blizanci svojim djelima poput Daytrippera, De: Talesa i drugih osvajaju nagrade i priznanja gdje god se pojave, a podjednako ih vole i publika i kritika.

Two Brothers je strip nastao po književnom predlošku Miltona Hatouma, točnije po njegovoj knjizi The Brothers. Svi koji su pročitali neko drugo djelo brazilskih blizanaca prepoznat će i u ovom stripu njihov jedinstven stil, kako u crtežu i temi, tako i u atmosferi kojom odiše.

Obitelj, život  i međuljudski odnosi i dalje su u centru njihova interesa, pa tako i ovdje pratimo cijelu jednu epohu jedne obitelji iz Manausa, grada smještenog usred džungle koju siječe moćna Amazona.

Sve počinje od Halima i Zane. U početku su samo njih dvoje, no potom dolaze djeca, prevrtljiva i nestabilna društvena vremena i sve se komplicira. Jedna kćer i dva blizanca koji se od malena svađaju oko djevojke. U pokušaju da se situacija smiri, majka odluči jednog od njih poslati muževoj rodbini u Libanon. Po njegovu povratku pet godina poslije, shvaća da je to bila greška…

Fabio Moon i Gabriel Ba jedni su od onih autora koji tekst i crtež spajaju u savršenu simbiozu. Crtež im je karakteran, izrazi lica, tijela i gestikulacije likova pričaju pola priče, čime količinu teksta u svakom kadru mogu odmjeriti na savršenu mjeru i omogućiti čitatelju tečnost u čitanju i potpun uron u atmosferu, postižući gotovo filmsku dinamiku priče.

Two Brothers još je jedna uspješnica brazilskih blizanaca i naslov o čijim dometima i poziciji u svijetu stripa mogu odlučivati isključivo individualni ukusi, s obzirom da mu je kvaliteta neupitna.

Priredio: Ante Kolanović (01. prosinca 2016.)

 

Priredio/la: