Fredrik Backman - Čovjek zvan Ove

Početna strana » Fredrik Backman - Čovjek zvan Ove
Naslovnica

Prvijenac švedskog blogera Fredrika BackmanaČovjek zvan Ove“ roman je iz 2012.godine. Smatrajući da se neće prodavati izdavači ovom romanu nisu davali velike šanse. Međutim, činjenica je da je preveden na više od 25 jezika i još je uvijek na ljestvicama najprodavanijih naslova.

Ove je čangrizavi starac koji na oku drži cijelo susjedstvo. Ovisan je o svojim rutinama i protivi se promjenama. Inatljiv i drzak, prezire svijet oko sebe. Priča započinje kad nakon 40 godina braka ostaje bez ljubavi svog života, supruge Sonje koja je uvijek bila spona između njega isvijeta. Ujedno ostaje i bez posla, a za Ovea, koji ima jasno definirane te pomalo i rigidne stavove, to znači gubitak svrhe, rutine i predvidivosti, svega onoga bez čega je njegov život nezamisliv. Pa odlučuje odustati. Od života. Istovremeno, njegove planove odlučuje poremetiti bučna mlada obitelj koja se upravo doselila u susjednu kuću.

„Čovjek zvan Ove“ predivna je priča o transformacijama kroz koje prolazimo u životu te o tome kako nas različiti događaji oblikuju, utječu na nas i naposljetku čine onakvima kakvi smo danas. Istovremeno, ovo je i priča o tome kako se ljubaznost, ljubav i sreća mogu naći na najnevjerojatnijim mjestima. Ovo je priča zbog koje ćete cijeniti život.

 

Priredila: Lidija Lončar (19. ožujka 2019.)

 

Priredio/la: