Frode Grytten - Sutra je ponedjeljak

Početna strana » Frode Grytten - Sutra je ponedjeljak
Naslovnica

Sutra je ponedjeljak. Milijuni ljudi svake nedjelje navečer izgovaraju ovu kratku rečenicu. U njoj je sublimirana poruka o životu koji se nastavlja - pred nama je još jedan radni tjedan, ujutro moramo ranije ustati.

Sutra je ponedjeljak – naslov je novog romana Frode Gryttena, norveškoga pisca  već poznatog našim čitateljima.  Do sada su na hrvatski prevedeni njegovi romani Medvjed koji teče i Zapalite kuću, te zbirke pripovjedaka Pjesma košnice i Sobe uz more, sobe u gradu.

Harold M. Lunde, glavni lik u romanu, vlasnik je salona namještaja u norveškom gradu Asaneu.

Uspješan je, pošteno radi posao u kojem uživa, oženjen je i ima dva sina. A onda, 1991. u Asane dolazi Ikea. U početku se Harold nada da kupci neće olako odustati od njegovog, doduše nešto skupljeg, ali kvalitetnijeg namještaja. Haroldov odnos s kupcima je prisan, to su njegovi susjedi, sugrađani, prijatelji. A Ikeina skladišta su ogromna i hladna. Ali, svakim danom kupaca je sve manje, a novo parkiralište ispred Ikee sve punije. I jednog dana Harold M. Lunde odustane. Bankrotira.

Usporedo s poslovnim, Haroldu se raspada i obiteljski život. Sinovi su odrasli, otišli i „više ne zovu“. Voljena žena Marny ga ne prepoznaje. Demencija je izbrisala četrdeset godina zajedničkog života.

Glavnog krivca za sve Harold pronalazi u Ingvaru Kampradu, vlasniku Ikee. Odlučuje ga oteti i tako skrenuti pozornost na nepravdu koja mu je učinjena.

Jasno je da je Kamprad samo metafora, simbol korporativnog kapitalizma u kojem ljudskost i humanizam sve manje znače. „Sve je proizvedeno da se raspadne. Danas živimo u vrijeme šlamperaja. Više ne razlikujemo što je dobro, a što loše. Samo što je staro, a što novo“.

Frode Grytten piše lagano, šarmantno. S podjednakom dozom nježnosti i humora odnosi se prema svojim likovima. Svakako najdirljivije stranice ispisane su o odnosu Harolda i njegove žene Marny.

Naslovnicu romana krasi stara fotelja, ostavljena negdje u stražnjem dvorištu i pokrivena snijegom. Zaboravljena, kao i salon namještaja Lunde u Asaneu, kao i mnogobrojne male radnje i trgovine u našem i vašem gradu.

 

Priredila: Silvana Kuman (13. veljače 2018.)

 

Priredio/la: