Sutra je ponedjeljak. Milijuni ljudi svake nedjelje navečer izgovaraju ovu kratku rečenicu. U njoj je sublimirana poruka o životu koji se nastavlja - pred nama je još jedan radni tjedan, ujutro moramo ranije ustati.

Sutra je ponedjeljak – naslov je novog romana Frode Gryttena, norveškoga pisca  već poznatog našim čitateljima.  Do sada su na hrvatski prevedeni njegovi romani Medvjed koji teče i Zapalite kuću, te zbirke pripovjedaka Pjesma košnice i Sobe uz more, sobe u gradu.

Harold M. Lunde, glavni lik u romanu, vlasnik je salona namještaja u norveškom gradu Asaneu.

Uspješan je, pošteno radi posao u kojem uživa, oženjen je i ima dva sina. A onda, 1991. u Asane dolazi Ikea. U početku se Harold nada da kupci neće olako odustati od njegovog, doduše nešto skupljeg, ali kvalitetnijeg namještaja. Haroldov odnos s kupcima je prisan, to su njegovi susjedi, sugrađani, prijatelji. A Ikeina skladišta su ogromna i hladna. Ali, svakim danom kupaca je sve manje, a novo parkiralište ispred Ikee sve punije. I jednog dana Harold M. Lunde odustane. Bankrotira.

Usporedo s poslovnim, Haroldu se raspada i obiteljski život. Sinovi su odrasli, otišli i „više ne zovu“. Voljena žena Marny ga ne prepoznaje. Demencija je izbrisala četrdeset godina zajedničkog života.