Geogre R. R. Martin - Vatra i krv

Početna strana » Geogre R. R. Martin - Vatra i krv
Naslovnica

Serijalom „Pjesma leda i vatreGeorge R. R. Martin dosegao je slavu koja je dotad u žanru epske fantastike pripadala samo Tolkienu i njegovu „Gospodaru prstenova“. Martin je stvorio maštovit svijet fantastičnih bića i mračnih sila, istovremeno pripovijedajući priču o borbi za prijestolje, prijateljstvu, obitelji, dužnosti, odanosti, časti i izdaji. Kako je svako poglavlje pisano iz perspektive nekoga drugog lika, tako čitatelj bolje upoznaje njihove motive i pobude te prati paralelnu radnju u nekoliko udaljenih područja Westerosa. Televizijska kuća HBO vrlo je brzo otkupila prava za seriju, ekranizirala knjige koje su osvojile svijet i, među ostalim, popularizirala i naš Dubrovnik kao jednu od snimateljskih lokacija.

Nažalost, Martin se posvetio televizijskoj seriji i popratnim tekstovima o svome fiktivnom svijetu Westerosu, pa je njegov rad na originalnom serijalu koji ga je proslavio zapeo na šestoj knjizi. Dok čitatelji željno i nestrpljivo iščekuju posljednje dvije knjige, Westerosu će se morati vratiti čitajući Martinovu novu knjigu – „Vatra i krv“. Riječ je o prvom dijelu povijesti obitelji Targaryen, lozi koja je vladala kraljevstvom dugi niz godina prije uzurpiranja prijestolja. Knjiga nije klasični roman, već kronika jedne vladajuće obitelji koja je prožeta težnjom za moći, ludilom i incestom iz generacije u generaciju. Njezin je simbol zmaj, a geslo upravo „vatra i krv“. Kronika pripovijeda priču o obitelji počevši od kralja Aegona I. Osvajača, tristo godina prije potomaka koje upoznajemo u serijalu „Pjesma leda i vatre“ i kojima je prijestolje oduzeto ubojstvom njihova oca, Ludoga Kralja.

Dok čekate hoće li Martin ikada dovršiti svoje monumentalno djelo, zabavite se kronikom jedne od njegovih fiktivnih obitelji. Djelo je gotovo lišeno dijaloga, pa uistinu funkcionira kao povijesna knjiga. Međutim, Martinu ne nedostaje mašte u pripovijestima o svakome pojedinom članu, a čitanje olakšava priloženo obiteljsko stablo. Upoznajući nečiju povijest, počinjemo shvaćati njihovu sadašnjost. 

Priredila: Tina Mihić (05. studenoga 2019.)

 

Priredio/la: