Giuseppe Catozzella – Nemoj mi reći da se bojiš

Početna strana » Giuseppe Catozzella – Nemoj mi reći da se bojiš
Naslovnica

Ako volite romane temeljene na istinitim događajima, ovaj put imamo preporuku za vas!

Talijanski pisac Giuseppe Catozzella u romanu  Nemoj mi reći da se bojiš ispričao je priču o životu somalijske atletičarke Samije Yusuf Omar (1991. – 2012.), koja je sa sedamnaest godina nastupila na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine. 

U romanu pratimo Samijino odrastanje obilježeno siromaštvom, ratom i nametanjem sve ekstremnijih pravila  vjerskih fundamentalista. Trčati je počela kao dijete, to je „osjećala u krvi“. Bio je to njen način borbe za slobodu koja je svima, pogotovo ženama, u domovini oduzeta.  Trčala je  kriomice noću, za vrijeme policijskog sata, pod burkom, polugladna, u istrošenim tenisicama i bez ikakva formalnog treninga. Njene pobjede na lokalnim amaterskim natjecanjima nisu prošle nezapaženo. Somalijski olimpijski odbor je uzima pod svoju zaštitu i sa skromnim sredstvima ipak uspijeva otići na Olimpijadu. Trčala je na 200 metara i oborila osobni rekord, ali je stigla posljednja u svojoj kvalifikacijskoj skupini.  Svojom srčanošću i upornošću osvojila je  simpatije publike koja je mogla samo naslutiti koliko je borbe iza atletičarke koja je iz ratnog Mogadishua stigla na Olimpijadu.

Što se sve poslije događalo u životu mlade atletičarke te zašto je ipak odlučila krenuti na Putovanje, kako Somalijci nazivaju iscrpljujući, ilegalni put u Europu, saznajte čitajući ovaj uzbudljiv i potresan  roman.

 

Priredila: Petra Stulić (20. veljače 2020.)

 

Priredio/la: