Gonzo

Početna strana » Gonzo

Danonoćno je lupao po pisaćem stroju prepisujući Velikog Gatsbya F.S. Fitzgeralda čisto da spozna 'kako to radi veliki majstor'. A u želji da izrazi misao ugledao se i na Hemingwaya, zbog čega ga oni koji ga preziru obično vole nazivati 'onim koji je htio biti poput Hemingwaya'. Međutim on nije Fitzgerald, a još manje Hemingway.

On je dr. Hunter S. Thompson novinarsko književna ikona pop kulture 20. stoljeća i jedino što s Hemingwayem zaista dijeli jest tragičan, gotovo proračunat prekid starosti…

Hunter Thompson volio je svoju domovinu ali se nikad nije nazvao patriotom. 1960-ih godina slijedio je američki san ali to nije bio onaj san odobren od vladajuće većine, koja bi 'uvijek prije odabrala Nixona a ne Slobodu'. Rafal automatskog oružja on je tako zamijenio rafalom pisaće mašine i krenuo u pohod. Osvajanje američkog sna subjektivnim novinarstvom u kojem je dozvoljeno izblamirati jednu političku figuru, kao što je recimo u Thomsonovu slučaju bio bivši predsjednik Richard Nixon, ne mora značiti da je društveno nekorektno. Čak štoviše, ponekad je to jedini način da se jedan korumpirani sustav raskrinka, ili da se recimo ustvrdi kako rat nema smisla, ili kako filozofija hippija ne može uroditi plodom, itd. I to je Hunter Thomspson dobro znao. Zato je u njegovim očima Nixonov sustav bio korumpiran (što se pokazalo točnim) i Vijetnamski rat nije imao smisla (i zaista, ništa konstruktivno se iz tih događanja nije uspjelo iskristalizirati). Također ni 'revolucija' hippija očigledno se nije pokazala najproduktivnijom.

Tako otprilike izgleda filozofija novinarstva kojeg je dr. Hunter S. Thompson nazvao gonzo novinarstvom. To je istinito novinarstvo koje je po nepisanoj gonzo doktrini od standardnog novinarstva istinitije. Temeljno oružje mu je književnost, a književni izričaj naoružan je novinarstvom. To je pitanje Istine i Slobode, za što se Thompson nenasilno borio do kraja života, kojeg je okončao 2005. god., u trenutku kad je stigla nova vladajuća doktrina i kad je primijetio da su Istina i Sloboda (u njegovoj viziji) Amerike nikad dohvatljive apstrakcije.

Riječima popularne kulture povijest gonzo novinarstva ujedno je i povijest američkog 20. stoljeća.

Biografiju Gonzo: pisanje, droga & rock 'n' roll vjerno je napisao Velimir Grgić, a objavio uvijek izvrsni Šareni dućan. U zbirci Mediateke Gradske knjižnice Zadar potražite i iscrpan dokumentarac o liku i djelu dr. Huntera Thompsona.