Gost Zadar čita 2013.: Književno društvo ZaPis

Početna strana » Gost Zadar čita 2013.: Književno društvo ZaPis

Biti na provinciji zbivanja (daleko od Zagreba, a ne baš blizu Splitu ili Rijeci) i baviti se marginalnim interesima (što književnost u današnjem društvu jest) zadarsku književnu scenu stavlja u dvostruko nepovoljan položaj: em je daleko od zanimljivosti, em književnost nikome i nije zanimljiva. Negdje iz izvora te frustracije je nastao ZaPis, grupa od desetak+ književnih entuzijasta i autora različitih interesa koje povezuje geografska blizina i želja da u Zadru stvori prostor za vlastito djelovanje. Valja priznati da za pronaći nešto književnog entuzijazma danas treba duboko kopati, ipak, ZaPis se trudi i uz malo dobrog vjetra jedra bi mu se mogla napuhati.

Tako, od jeseni 2009. ZaPis polako ali sigurno ukopava temelje nečega što će se jednog dana moći nazvati scenom. U programu ZaPisa je održavanje mjesečnih književnih večeri na kojima se prezentira i raspravlja književnost, dovode renomirani gosti (Tomić, Pavičić, Simić Bodrožić, Ferić, Mravak, Rječilište), ali i daje prostora za javno čitanje i predstavljanje neafirmiranim i manje poznatim autorima iz cijele Hrvatske. Do sad je ZaPis organizirao pedesetak književnih večeri od kojih je gotovo svaka večer imala zanimljivog gosta. Sa svojim večerima ZaPis je stalni gost u svom gradu i županiji, ali i promotor zadarske riječi izvan lokalnih okvira. Gostujući u Šibeniku, Puli, Splitu i Zagrebu, širi svoje slovo gdje god ga se da proširiti.
 
U veljači 2012. u suradnji s udrugama Parampion i zagrebačkim CeKaPe-om, pokrenut je Otpis – otvorene radionice kreativnog pisanja. Golem interes i odziv na radionice ukazao je na značajnu žeđ Zadrana za literarnim stvaranjem. Osim kao mjesto učenja i usavršavanja, OtPis se pokazao i kao dobra platforma za povezivanje ljudi s istim interesima. Od pokretanja, Otpis je održao više ciklusa radionica i predavanja u Zadru i Zagrebu.
Od ožujka 2013. Otpis je evoluirao i u novi medij, pa tako, isti tim svaki drugi utorak u 20:00 na Novom Radiju vodi emisiju o književnosti “Kulturni Otpis”.
Napokon, četvrtu godinu djelovanja ZaPis je okrunio i izdavanjem prve zbrike radova svojih članova. “Samo ti pričaj”. Proljeće ove godine rezervirano je za promotivnu turneju.
 
ZaPis-ovce pogledajte uživo, u utorak 16.4.2013. s početkom u 19 sati u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar smiley
 
Preuzeto s www.zapis.hr