Volite li trčanje i pisanje ili barem čitanje o pisanju, evo idealnog štiva. Poznati japanski pisac Haruki Murakami također je i trkač, štoviše dugoprugaš s mnogo istrčanih maratona i drugih utrka. U ovoj knjizi piše podjednako o trčanju i pisanju, sagledavajući sličnosti između ovih dviju disciplina i dajući čitateljima uvid u svoju osobnost, navike i načine razmišljanja. 
Svako tko trči zna da je trčanje puno više od slijeda repetitivnih pokreta tijela. Trčanje je svojevrsna meditacija i upravo je sretna okolnost da baš jedan od najpoznatijih pisaca današnjice prenosi svoja trkačka iskustva i iskustva iz meditativnih stanja u koja zapada tijekom trčanja, pa ti dijelovi knjige donose prave male filozofske rasprave o životu, starenju, uspjehu i smislu… 
Posebno je zanimljivo čitati kako Murakami vuče paralele između aktivnosti trčanja i pisanja te njegovu analizu osobina ustrajnosti i discipline. 
Ukratko, riječ je o intimnoj i introspektivnoj knjizi koja istražuje važnost trčanja i pisanja u životu Harukija Murkamija, nudeći čitateljima uvid u njegov unutarnji svijet i filozofiju života.

Priredio: Mladen Masar, 2. travnja 2024.

 

naslovnica
Priredio/la: