Heraklit mračni u hrvatskom školstvu

Početna strana » Heraklit mračni u hrvatskom školstvu

Djelo Heraklit Mračni u hrvatskom školstvu u izdanju Hrvatskog književnog društva proglašeno je knjigom godine za 2015. Autor je prof. Nikica Simić, čovjek koji je čitav svoj život posvetio školstvu i sportu, a prije svega učenicima koje je obrazovao i odgajao.
Knjiga je sadržajno podijeljena u dva dijela. U prvom su iznešena razmišljanja o našem školskom sustavu s pozicije odrastanja jednog profesora. Kroz prisjećanja na djetinjstvo, mladost i roditeljstvo, te mlade ljude s kojima se susretao, autor povlači paralelu s odgojnim postupcima i školskim sustavom. Pišući o pojmovima, koji su ujedno naslovi pojedinih poglavlja, kao što su znanje, škola, vrednovanje, varanje, natjecanja, mašta itd., autor iznoseći osobna iskustva kritički promišlja o svakom od njih, dotiče se nerijetko i povijesne dimenzije.
U drugom poglavlju ukazuje na pokušaje promjena školskog sustava zadnjih dvadeset i pet godina, te apostrofira kako je on „glomazan, složen i konzervativan“, a mijenjanje je dugotrajan i neizvjestan proces. Ističe kako „kalemljenje“ uspješnih školskih sustava u druge sredine nije moguće.
Služeći se anegdotama i širokim životnim iskustvom, autor poput filozofa iz naslova pokušava skrenuti pozornost na negativne pojave u obrazovnom sustavu otvoreno i bez zadrške.
Knjiga je pisana u prvom licu, uz znanstveni ima i subjektivni, emotivni pristup, te se može klasificirati kao kombinacija beletrističkog i stručnog djela. Dinamične je forme, jer se kreće iz sadašnjosti u prošlost i zbog navedenog lako je čitljiva širokom krugu: roditeljima i stručnoj javnosti.
Primarni poriv za pisanje knjige je potreba za mijenjanjem školskog sustava i odnosa na relaciji učenik – nastavnik, a temelj autorovog pristupa je ljubav prema djeci i profesorskom pozivu.