Immaculee Ilibagiza - Preživjela da ispriča

Početna strana » Immaculee Ilibagiza - Preživjela da ispriča
Naslovnica

Za čitatelje koji će rado posegnuti i za nešto starijim naslovima iz našeg fonda odabrali smo knjigu Preživjela da ispriča (2008. g.). U ovom autobiografskom romanu I. Ilibagiza na izuzetno snažan i osoban način govori o ratu u Ruandi.

Ratni sukobi u Ruandi zbivali su se 90-ih godina prošlog stoljeća, gotovo u isto vrijeme kada i u našoj domovini. Korijeni sukoba sežu još u kolonijalno doba koje je u Ruandi trajalo sve do 1961. g. Belgijska je uprava prema tipičnom kolonijalnom obrascu vladanja favorizirala  etničku skupinu Tutsi davši im političku i gospodarsku prevlast nad većinskim Hutuima (oko 85 % stanovništva). To je stvaralo političku napetost i povremene etničke sukobe koji su 1994. godine rezultirali građanskim ratom i genocidom nad Tutsijima. U kratkotrajnom sukobu poginulo je više od 500 000,  prema nekim procjenama i do 1 000 000, uglavnom tutskih stanovnika.  Veliku  odgovornost za ova stradanja imaju vodeće države međunarodne zajednice i UN: Činilo se da je svaki Hutu u Ruandi imao pušku ili mačetu, zajedno s naputcima da ih upotrijebi na Tutsijima – i nitko na svijetu nije prstom mrdnuo da ih zaustavi… UN je čak povukao svoje mirovne snage nedugo nakon početka ubijanja.

U romanu je na vrlo dojmljiv način prikazan utjecaj društvene zbilje na život pojedinca. Autorica je pripadnica plemena Tutsi nad kojim je izvršen genocid. Roman započinje prikazom svog idiličnog djetinjstva u prekrasnoj Ruandi (poput dragulja uklopljena u Središnju Afriku… zemlja vječnog izvora…) i školovanja, a potom govori o užasima rata koji surovo prekidaju i mijenjaju životnu perspektivu uspješne studentice. U ratu ostaje bez obitelji i rodbine, doživljava promjene u ponašanju dojučerašnjih prijatelja i poznanika, skrivena u skrovištu strahuje za vlastiti život, moli… i sve to je vodi do nevjerojatnog  osobnog  razvoja i  duhovnog rasta  u kome dobiva snagu za opraštanje  (Ljudi koji su naudili mojoj obitelji još više su naudili samima sebi… Zamolila sam Boga za opraštanje koje će okončati krug mržnje… ).

Ukoliko Vas zanima ova tema, u Knjižnici možete posuditi i film Hotel Ruanda, snimljen prema istinitim ratnim događajima. Oba su naslova odmah po objavljivanju izazvala vrlo veliku pažnju javnosti.

 

Pripremila: Nada Radman (24.04.2018.)

 

Priredio/la: