Ingmar Bergman - Rođeni u nedjelju

Početna strana » Ingmar Bergman - Rođeni u nedjelju
Naslovnica

Ime Ingmara Bergmana većina nas veže uz kultne filmove poput Fanny i Alexander, Divlje jagode, Tišina, Persona… Bergman je uz šezdesetak filmova režirao više od stotinu kazališnih predstava i opera po cijeloj Europi te mnoštvo radijskih drama, pa je njegov spisateljski opus nekako ostao u sjeni.

Roman Rođeni u nedjelju njegov je autobiografski roman kod nas objavljen u već nekoliko puta predstavljenoj vam biblioteci Na tragu klasika. Radnja romana odvija se jednog vikenda u srpnju 1926. godine kad osmogodišnji dječak Pu, odnosno sâm Ingmar, s obitelji provodi ljeto u unajmljenoj ruševnoj kući. U detaljnim opisima naizgled opuštene ljetne svakodnevice upoznajemo članove Puove obitelji i goste: oca Erika – luteranskog pastora, majku Karin, dominantnu baku, ujaka pijanca, tete, starijeg brata Daga, prijateljicu Marianne te služavku i kuharicu. Bergman nam vrlo zorno prikazuju sve članove svoje obitelji, ali ipak u središte radnje romana stavlja svoj loš odnos sa strogim i zahtjevnim ocem, koji se pred kraj očeva života ipak mijenja na bolje. Pu je i sâm shvatio da su on i otac sličniji nego što je mislio, i to ne samo zbog činjenice da su oba rođena u nedjelju, što prema pučkom vjerovanju znači da je dijete obdareno posebnim moćima: imaginacijom, vidovitošću i sposobnošću da vidi duhove preminulih.

Želite li bolje upoznati život slavnog redatelja, predlažemo vam da pročitate ovaj snažan roman o odnosima u obitelji, opraštanju i prihvaćanju koji odiše dobro poznatom atmosferom iz njegovih filmova.

 

Priredila: Petra Stulić (16. listopada 2018.)

 

Priredio/la: