Jan Guillou - Trilogija o templarima

Početna strana » Jan Guillou - Trilogija o templarima

Trilogija o templarima koju je napisao švedski novinar i književnik Jan Guillou, već preko godinu i pol ne gubi na popularnosti kod domaće čitalačke publike. Kako ovih dana možemo očekivati pristizanje i četvrtog nastavka na police Gradske knjižnice Zadar, pravo je vrijeme da ako već niste, uzmete u ruke ove knjige i otputujete do prostora današnje Švedske, u 12-to stoljeće…

Premda se ove tri knjige nazivaju Trilogija o templarima, templari su ustvari samo jedna od radnja u djelu, jer prateći Arna Magnussona koji je centralni lik cijele trilogije, pratimo i njegovo služenje u redu templara u Svetoj zemlji. Druga tema je osvit Švedskog kraljevstva, stvarni povijesni događaji ispričani iz perspektive pojedinca koji je u njima igrao važnu ulogu, ali bez predumišljaja ili svijesti da se nalazi u jednoj toliko važnoj povijesnoj točci da utječe na cijeli jedan narod. Zanimljivo je kako je u relativno kratkoj trilogiji autor uspio objediniti te dvije izuzetno opširne teme i povezati ih na način da se savršeno nadopunjuju. Stil pisanja je narativan, pripovjedački, i izuzetno lagan za praćenje pa nam omogućava da u potpunosti uživamo u djelu.

Put u Jeruzalem, Vitez templar, i Kraljevstvo na kraju puta tri su knjige koje u sebi objedinjuju ono najbolje što povijesni roman može ponuditi: pustolovinu, uzbuđenje, poduku iz povijesti i života, ljubav, ustrajnost ljudskog duha, nesalomljivost volje, te nadu i vjeru. Isto tako, ova trilogija kritika je ljudske gluposti i vječitog problema koji nas oduvijek prati: ne učimo iz povijesti i vlastitih grešaka.