John Steinbeck - Istočno od raja

Početna strana » John Steinbeck - Istočno od raja
Naslovnica

Među mnoštvom novih naslova koji iz dana u dan pristižu na naše police lako je zaboraviti na sve one klasike koje „svi hvale, a nitko ne čita“. Jedan od klasika svjetske književnosti svakako je Steinbeckov roman Istočno od raja koji je dodatnu slavu stekao ekranizacijom s Jamesom Deanom u glavnoj ulozi.

Pripovijedajući povijest dviju američkih obitelji, Hamilton i Trask, od Američkoga građanskog rata do Prvoga svjetskog rata Steinbeck alegorijski oživljava biblijsku priču o Kainu i Abelu, o odnosu među braćom i odnosu oca prema sinovima, o ljubomori i, povrh svega, o borbi dobra i zla prisutnoj u svakom čovjeku te o slobodi izbora koja s njom dolazi. Ništa u ljudskom postojanju nije crno-bijelo, u svakome postoji i ono dobro i ono zlo, a na nama samima leži odabir u tome koji ćemo dio sebe prigrliti i u skladu s kojim djelovati. Sloboda izbora ključ je ljudskog postojanja i lajtmotiv ovoga velikog romana.

Priča o Kainu i Abelu važna je čovječanstvu jer su ljubomora i želja za prihvaćanjem univerzalne istine, dio svakoga čovjeka. Steinbeck njihovu priču prožima kroz nekoliko generacija obitelji Trask u kojima otac uvijek iznova prednost daje jednom sinu i u kojem se braća uvijek iznova sukobljavaju,  međusobno i sami sa sobom. Kao što je Bog odbio Kainovu žrtvu i prihvatio Abelovu, tako se Cyrusu više sviđa Adamov dar nego Charlesov, a onda opet Adam u ulozi oca odbija Calov dar i prihvaća Aronov, ponavljajući iskonsku priču s kobnim posljedicama.

Galerija likova obuhvaća jednu femme fatale kao simbol iskonskog zla, nekoliko nesigurnih očeva, braću željnu pripadanja i mučenu osjećajem manje vrijednosti, mudroga kineskog slugu pa čak i čitavu obitelj Hamilton, autorovu stvarnu obitelj djeda s majčine strane. Povijest dviju obitelji prikazana u romanu povijest je čitavog čovječanstva kojemu od samih početaka ništa nije predodređeno, osim slobode izbora.

 

Priredila: Tina Mihić (23. listopada 2018.)

 

Priredio/la: