Jon Kalman Stefansson - Nebo i pakao

Početna strana » Jon Kalman Stefansson - Nebo i pakao
Naslovnica
Autor Jon Kalman Stefansson radnju romana Nebo i pakao smjestio je na Island, među ribare na bakalar, u namjeri da ispriča životnu priču i prikaže borbu koju u većem ili manjem obimu svi vodimo u nekom trenutku. 
Dva dječaka, prijatelja, otisnu se s ribarima na ćudljivi i opasni Sjeverni Atlantik u potrazi za bakalarom. Sanjari su, zanose ih prve ljubavi, a njihov mladenački duh i optimizam malo što može pokolebati. More međutim ne oprašta pogreške – jedan od njih nije ponio kabanicu a brodić je zahvatila oluja, što može završiti samo na jedan način… Preživjeli dječak pao je u šok, shvatio je da se to moglo dogoditi i njemu i da mu budućnost možda i ne nosi ništa čemu bi se mogao radovati. A dani provedeni s prijateljem više se nikad neće vratiti…
Spoznaja o konačnosti spada u najstrašnije spoznaje s kojom se svi u jednom trenutku susrećemo. Svi snovi, vrijednosti, nade, sve ono na čemu smo temeljili sebe nam je oduzeto u toj jednoj kratkoj točci u vremenu u koju se ne možemo vratiti. 
Unatoč tmurnoj atmosferi romana, čitatelj je na kraju preplavljen optimizmom i snagom, a to mogu uistinu postići samo bezvremenske knjige.  
 
Priredio: Ante Kolanović (14. kolovoza 2015.)
 

Priredio/la: