Jose Ortiz - Hombre

Početna strana » Jose Ortiz - Hombre
Naslovnica
Distopijske teme u posljednje vrijeme sve su popularnije, pa tako osim novih djela te tematike na površinu isplivavaju i starija djela i proživljavaju novu mladost. Hombre, strip autora Josea Ortiza (ljubitelji stripa zasigurno će prepoznati njegov crtež iz popularnog Texa), rađen je još u prvoj polovici 80-ih. 
Svijet je iscrpio prirodne resurse, visoka tehnologija nije ih uspjela nadoknaditi, izbili su ratovi, bolesti, glad… Gradovi su osuđeni na smrt, vojska ih je okružila kako bi spriječila da ljudi preplave sela i obradive površine i unište svaku nadu u spas. U tom surovom svijetu svatko se snalazi kako zna i umije, a glavni junak, Hombre, preživljava krijumčareći ljude iz grada, trgujući svim i svačim, i naravno zahvaljujući principu prvo pucaj pa onda postavljaj pitanja. U jednoj epizodi, starac na kojeg je Hombre naišao izgovara rečenicu koja najbolje opisuje ljude i svijet koji susrećemo u stripu: „Mi, ljudska bića, smo zvijeri jedva prerušene tankim pokrovom koji zovemo civilizacija ili kultura...“ 
Međutim, usred te iščezle civilizacije i kulture Hombre je pozitivan lik, i pokazuje nam da možemo pronaći snagu i hrabrost i unatoč patnji i jadu.
 
Priredio: Ante Kolanović (19. kolovoza 2015.)
 

Priredio/la: