Jose Saramago - Svjetlarnik

Početna strana » Jose Saramago - Svjetlarnik
Naslovnica

Ako volite djela portugalskog književnika i nobelovca Josea Saramaga, predlažemo vam da pročitate njegov roma Svjetlarnik koji je, po njegovoj želji, objavljen nakon njegove smrti 2011. godine. Saramago je roman poslao nakladniku na razmatranje još 1953., ali nikada nije dobio odgovor. Rukopis se zagubio, a kada je 1989. napokon pronađen Saramago je odbio ponudu za objavljivanje. 

Riječ je o zanimljivom, vješto napisanom romanu s vrlo realističnom radnjom o stanarima jedne lisabonske zgrade krajem 40-ih godina 20. st.  koji su svi redom siromašni parovi, radnici i obrtnici, ali i nekadašnji pripadnici srednje klase. Riječ je o uglavnom nesretnim ljudima s financijskim, bračnim, ljubavnim i ostalim problemima koji ponekad muče svih nas.

U zgradi žive postolar Silvestre i njegova supruga, udovica Candida, njene kćeri i sestra, Španjolka Carmen sa suprugom, dona Lidia koju triput tjedno posjećuje njezin ljubavnik Paulino, supružnici Anselmo i Rosalia i njihova vrckasta kći Maria Claudia, Justina i njezin nasilni muž Caetano, a dolazak novog mladog podstanara Abela Nogueire unijet će novu živost u svakodnevnicu stanara te zgrade…

Autor vješto opisuje likove te se  bavi  temama koje su u to vrijeme bile tabu,  kao što su nasilje u obitelji, silovanje, istospolna ljubav, promiskuitet...

Iako nam ovaj roman u detalje prikazuje bol i tugu, podvojene osjećaje, zabranjene misli, prikazuje nam i snagu koja je potrebna ovoj radničkoj klasi kako bi kročila kroz život. Svakako intrigantan roman vrijedan čitanja  s uvijek aktualnim temama.

 

Priredila: Petra Stulić (06. veljače 2017.)

 

Priredio/la: