Joseph Campbell - Junak s tisuću lica

Početna strana » Joseph Campbell - Junak s tisuću lica
Naslovnica

Junak s tisuću lica vjerojatno je najslavnija knjiga za koju nikad niste čuli. Joseph Campbell napisao ju je 1949. godine i otad ne gubi na relevantnosti i intrigantnosti. Inspiraciju su u njoj pronašli mnogi umjetnici, poput Boba Dylana i Jima Morrisona, pa i Georgea Lucasa dok je smišljao dogodovštine koje su se dogodile davno davno, u jako dalekoj galaksiji.

Junak s tisuću lica u suštini je kompilacija svih (ili barem dotad svih) svjetskih religija i mitologija. Campbell izvlači njihove međusobne sličnosti i identificira nekoliko identičnih obrazaca koji se ponavljaju neovisno o religiji ili mitu, vremenu u kojemu su se pojavili ili geografskom položaju. Sukladno tomu, i naslov je knjige jasan - Campbell iznosi argument da je junak u svim religijama i mitologijama uvijek zapravo isti, samo se negdje zove Isus, negdje Buddha, a negdje nekako treće. Struktura (uvod, zaplet, epilog) uvijek je jednaka i prepoznatljiva, kao i način na koji junak upada u nedaće i kako iz njih izlazi te što potom čini. Campbell sve to naziva monomitom, odnosno osnovom svih mitologija i religija.

Ova knjiga u sebi sadrži povijest, antropologiju, etnologiju, sociologiju, psihologiju, umjetnost i, naravno, religiju i mitologiju, sagledavajući problematiku s uistinu širokog gledišta. Za sve koji žele pročitati nešto intrigantno, a utemeljeno na znanstvenim činjenicama, teško je pronaći bolji naslov od ovoga. Mnoga najpoznatija djela popularne kulture uvelike su inspirirana i oblikovana upravo ovom knjigom i, čitajući je, sigurno ćete neka od njih i prepoznati. 

 

Priredio: Ante Kolanović (04. rujna 2018.)

 

Priredio/la: