Karina Sainz Borgo - Noć u Caracasu

Početna strana » Karina Sainz Borgo - Noć u Caracasu
Naslovnica

Tema krvavih revolucija usred čijeg kaosa mali pojedinac pokušava preživjeti česta je tema suvremene književnosti. Ta djela nastaju a posteriori, dakle nakon revolucija, pa i posjeduju stanoviti odmak. Za razliku od njih, Noć u Caracasu dramatična je priča o mladoj ženi u suvremenom Caracasu u 2019. g. Zastrašujuće u knjizi jest upravo njena povijesna suvremenost: nije nam uobičajeno čitati o likovima koji koriste smartphone dok čekaju u redu za brašno ili ulje.

Okosnica priče osobna je tragedija protagonistice koja teče paralelno sa slomom društvenog, ekonomskog i političkog sustava Venezuele. Adelaida oplakuje majčinu smrt dok promatra ulične borbe između prosvjednika i Sinova Revolucije te pokušava spasiti goli život. Protagonistica se i sâma u jednom trenutku u situaciji kada revolucionarke iz nižih slojeva provaljuju i pljačkau njen stan, a nju pretuku i izbace iz stana. Obrazac svih revolucija isti je: pripadnici srednjeg i imućnijeg sloja postaju nepoželjne osobe, a njihovo privatno vlasništvo tzv. zajedničko dobro. Sličan primjer revolucionarskog pljačkanja bogataške vile nailazimo u izvrsnom romanu Razbijeno zrcalo M. Rodoreda kao usamljenog autora koji dotiče temu pljački počinjenih od strane komunističkih i anarhističkih revolucionara tijekom Španjolskog građanskog rata. U Noći na plastičan se način opisuje smrt srednjeg društvenog sloja Venezuele u dojmljivom ispreplitanju junakinjinih uspomena iz boljih vremena i okrutne stvarnosti.

Autorica nema mnogo nade za vlastitu zemlju. „Bilo je deset i trideset ujutro. Devet i trideset na Kanarima. U Caracasu će uvijek biti noć.“

Priredila: Helena Novak Penga (10. travnja 2020.) 

 

Priredio/la: