Karl Ove Knausgard - Jesen

Početna strana » Karl Ove Knausgard - Jesen
Naslovnica

Nakon monumentalne heksalogije Moja borba, sada već jednog od najvažnijih pisaca suvremene norveške književnosti Karla Ovea Knausgarda, stigao je i prvi dio nove autobiografske tetralogije iz Enciklopedije godišnjih doba, knjiga Jesen u izdanju nakladnika OceanMore.

 Jesen započinje pismom autora svojoj nerođenoj kćeri Anne u kojem joj opisuje svijet u koji će uskoro i sama stići. Govori joj o tvarima, pojavama, ljudima i životinjama, o svemu što nas okružuje, o svemu onome što svijet jest.

S takvom preciznošću i očaravajućom intenzivnošću piše o sumraku, žvakaćim gumama, vapnu, gumenim čizmama, okvirima, o svim onim malim običnim događanjima za koje u prvi mah možemo pomisliti da nisu vrijedni opisa, navodeći nas tako da svijet gledamo na nov i nepredvidljiv način.

I u ovome Knausgardovu djelu nailazimo na emocionalne naboje svakodnevice. Enciklopedijom vlastitih iskustava, a posebice refleksija iz djetinjstva, autor upozorava na to koliko smo premalo svjesni sadašnjeg trenutka, koliko smo površni i kako često ne uspijevamo vidjeti mnoge ljepote koje nas okružuju.

Gledajući kroz literarni periskop ovog majstora suvremene književnosti i genija opservacije i introspekcije čini se da gledamo u dubine ljudskih osjećaja, a to je samo jedan od razloga zbog kojih je The New York Times proglasio „Jesen“ bestselerom.

 

Priredila: Lidija Lončar (13. studenoga 2018.)

 

Priredio/la: