Kate Atkinson - Život za životom

Početna strana » Kate Atkinson - Život za životom
Naslovnica

Svi se mi  često pitamo što bi bilo kad bi bilo? Što bi bilo da smo u jednom trenutku donijeli drugačiju odluku?

Roman Život za životom upravo je priča o tome, o nepredvidljivosti života i važnosti donošenja odluka u ključnim trenutcima života. Roman je istovremeno i obiteljska saga, putovanje od Londona do Berlina, povijesni roman i drama odličnog stila pripovijedanja. Radnja  romana ispripovijedana je na vrlo neobičan i zanimljiv način, ona ne ide kronološkim tijekom već je isprekidana na mnogo mjesta u romanu na način da glavna junakinja romana dođe do nekih, uvijek različitih, godina svoga života, ali se i nekoliko puta vraća na sam početak, odnosno vrijeme rođenja.

Glavna junakinja romana, Ursula Todd, rađa se jednog hladnog i snježnog dana, 11. veljače 1910. godine i umire pri porođaju. U sljedećem poglavlju lokalni liječnik uspijeva se probiti kroz snježnu mećavu i poroditi zdravu djevojčicu, treće dijete u engleskoj obitelji Todd. U jednoj drugoj paralelnoj stvarnosti Ursula umire kao djevojčica kad padne kroz prozor, u trećoj se sa sestrom utopila u moru, a u sljedećim stvarnostima je mlada, zrela i starija žena. Kroz  paralelne stvarnosti  imamo priliku Ursulu upoznati i kao silovanu djevojku koja ostaje trudna, kao majku i nesretnu suprugu, kao uspješnu poslovnu ženu koja održava vezu s oženjenim muškarcem, u drugoj stvarnosti putuje po Njemačkoj, druži se s Evom Braun i Hitlerom i udaje za njemačkog oficira, u trećoj je dio spasilačkog tima koji izvlači ljude iz razrušenog Londona u vrijeme rata…

Svaki put kad Ursula umre radnja romana  vrati se do presudnog trenutka kako bi  Ursula imala priliku donijeti drugačije odluke i izbjeći smrt, a svako „umiranje“  dogodilo bi se kada bi se  Ursula prepustila, kada bi postala pasivna. Kad bi se zauzela za sebe njen život bi krenuo u drugom, boljem, sretnijem smjeru.

To je ujedno  dobra pouka romana i svima nama, trebamo biti svjesni odgovornosti za vlastiti život te aktivno donositi odluke kako bi nas što rjeđe mučilo pitanje što bi bilo?.

Osim Ursuline sudbine/a tijekom cijelog romana pratimo i živote njene mnogobrojne obitelji: majke Sylvije, oca Hugha, sestre Pamele, braće Teddyja, Jimmyja i Mauricea, ali i irske kućne pomoćnice Bridget i kuharice Grover. Prikazujući i njihove živote autorica romanu daje posebnu toplinu, a  čitatelju priliku da još bolje i detaljnije razumije okolnosti u kojima se Ursula razvija, raste ili umire.

Za roman Život za životom  autorica Kate Atkinson  osvojila je 2013. godine prestižnu englesko-irsku nagradu Costa.  A ako vam se svidi autoričin stil pisanja potražite kod nas i njezin roman Iza kulisa u muzeju koji je proglašen knjigom godine u mnogim zemljama.

 

Priredila: Petra Stulić (30. kolovoza 2017.)

Priredio/la: