Kazuo Ishiguro - Pokopani div

Početna strana » Kazuo Ishiguro - Pokopani div
Naslovnica

Nova izdavačka kuća Mitopeja započela je ambiciozno i nekomercijalno: književnost nadahnuta mitom i fantazijom u izvrsnom prijevodu i prekrasnog grafičkog oblikovanja, tiskana na kvalitetnom bijelom papiru (umjesto uobičajenom recikliranom), u ograničenom broju primjeraka. Nakon prvog Mitopejinog naslova (Nordijska mitologija N. Gaimana) ubrzo je uslijedio i drugi, Pokopani div K. Ishigura. Obje knjige potvrđuju da je u domaćem izdavaštvu beletristike prava rijetkost naići na ovako lijepa i elegantna izdanja, čija bi vanjština korespondirala sa sadržajnom kvalitetom.

Ishiguro radnju romana smješta u Britaniju, u povijesno slabo poznato razdoblje nakon kralja Artura. Ispod umjetno stvorenog Arturovog mira stanovnike Brite i Sase razdiru pritajeni stari sukobi i krvoprolića, a plaše ogeri, zmaj Querig i druga fantastična bića. Kršćanstvo postoji paralelno sa starim vjerovanjima, dok se nad zemljom prostire izmaglica zaborava koja stanovnicima onemogućuje sjećanje na drage, ali i bolne uspomene. U ovom društvenom okviru stariji seoski bračni par Beatrice i Axl kreće iz svoga sela u potragu za zaboravljenim sinom. Na svom mukotrpnom i opasnom putovanju susreću dječaka Edwina i ratnika Wistana, donkihotskog Arturovog viteza Gawaina i niz drugih likova. Postupno upoznajemo prošlost naših junaka, ispod čije su površine skrivene brojne tajne.

Ishiguro je iskoristio mitološke i alegorijske naslage da bi jezgrovitim, arhaičnim jezikom postavio niz velikih moralnih pitanja koja vrijede i za suvremenu civilizaciju. Pokopani div  je roman o sjećanju i zaboravu pojedinca i nacije, o mržnji, ljubavi i opraštanju – te o čitavom nizu tema koje će pažljiviji čitatelj i sâm otkriti.

 

Priredila: Helena Novak Penga (13. ožujka 2018.)

 

Priredio/la: