Knjiga: Emma Healey - Elizabeth je nestala

Početna strana » Knjiga: Emma Healey - Elizabeth je nestala
Maud je zaboravna. Skuha šalicu čaja i zaboravi ga popiti. Ode u trgovinu i više ne zna što je došla kupiti. Kad se vrati kući, vlastiti joj je dom zastrašujuće neprepoznatljiv — a ponekad joj se učini i da joj je kći Helen potpuna neznanka. Ali Maud je ipak u jedno sigurna: njezina prijateljica Elizabeth je nestala. Tako je zapisano na bilješci u njezinom džepu. I bez obzira na to tko joj sve govori neka ne zabada nos gdje mu nije mjesto, da digne ruke, da začepi usta, Maud će stvar istjerati do kraja. Jer negdje u dubinama Maudina oštećena uma leži odgovor na neriješen zločin star sedamdeset godina. Slučaj na koji su svi zaboravili. Svi, osim Maud... Tako Mozaik knjiga najavljuje zaplet izvrsnog krimića Emme Healy.
 
Roman "Elizabeth je nestala" bio je britanska književna senzacija 2015. godine, a slijedi globalni trend romana koji su proslavile knjige "Nestala" Gollian Flynn i "Djevojka u vlaku" Paule Hawkins. Emma Healey donosi priču o dementnoj starici koju zbog toga poremećaja odbacuje i okolina i obitelj, no kojoj se u podsvijesti počinju javljati sjećanja na zločin koji se dogodio prije sedamdesetak godina. Roman je nagrađen uglednom nagradom Costa za najbolji prvi roman, a autorici se priznaju i vrhunski literarni dometi iako se čini da se radi o primarno kriminalističkom žanru.
 
„Elizabeth je nestala“ uzbudljiv je psihološki triler. Stvari se rješavaju polako, ali sigurno, a svaki trag koji Maud nađe ubrzo ga izgubi, odnosno zaboravi, pa nam takve situacije stvaraju dodatnu napetost i pojačavaju efekt iščekivanja. Roman obiluje crnim humorom koji olakšava čitatelju put ka razotkrivanju šokantnog zločina iz prošlosti...