Kristin Hannah nagrađivana je američka spisateljica romana ljubavne i obiteljske tematike. Sugestivno pripovijedanje, uvjerljivo psihološko portretiranje likova te progovaranje o najbolnijim temama donijeli su joj svjetski uspjeh i naklonost čitatelja.

Radnja romana Četiri vjetra započinje u Teksasu 1930-ih godina za vrijeme Velike depresije. Priča prati Elsu i njezinu obitelj koja doživljava jednu od najgorih suša u američkoj povijesti. Milijuni farmera ostali su bez prihoda, vrijeme im nije naklonjeno, pješčane oluje uništavaju usjeve i jedino što im preostaje jest donijeti odluku s kojom se suočava i Elsina obitelj – ostati i boriti se za obiteljsku farmu ili otići u Kaliforniju u potrazi za boljim životom.
Majčina ljubav prema djeci, gubitak i teške odluke pridonose Elsinoj transformaciji, iz krhke i nesigurne djevojke u neustrašivu i otpornu ženu.

Autorica opisuje teškoće s kojima su se stanovnici Teksasa susreli tijekom putovanja u Kaliforniju i nepravednom tretmanu koji su doživjeli od svojih sunarodnjaka.

Roman Četiri vjetra objavljen je 2021. godine u izdanju Znanja, a prijevod s engleskoga potpisuje Mirjana Valent.

Priredila: Tina Šopić, 15. travnja 2024.

 

naslovnica
Priredio/la: