Lajka - spomenik ljudskoj ambiciji

Početna strana » Lajka - spomenik ljudskoj ambiciji

 

Svi znate tko je bila Lajka. Prvo živo biće u svemiru u kojeg ju je lansirao SSSR davne 1957. godine. Taj mali psić mješanac, pokupljen s moskovskih ulica, postao je simbol sovjetske pobjede nad SAD-om u svemirskoj utrci (barem do tada). Nick Abadzis autor je stripa o toj maloj mješanki koja je vjerojatno najpoznatiji pas u povijesti te nam donosi priču, drugačiju i potresnu.

"...ovo je mjesto spomenik ljudskoj ambiciji" citat je iz stripa. U tom citatu možemo pronaći sve ono o čemu ovaj strip govori. Gdje je kraj ljudske ambicije? Postoji li neka granica koju ljudska vrsta neće preći u ime tzv. napretka? Postoji li opravdanje koje nećemo smisliti? Lajka, žrtva ljudske ambicije, slavljena junakinja koja ustvari nije ništa drugo nego mučenik, poslana je na put bez povratka kako bi se zadovoljila ljudska taština. Ništa čudno naravno, tko od nas na ovaj ili na onaj način ne uzima životinje zdravo za gotovo ili ih iskorištava za svoju zabavu? Ovaj strip kritika je takvog ljudskog odnosa prema životinjama, kritika je bezobzirnosti i nemilosrdnosti, taštine i sebičnosti, a spomenik za Lajku i sve druge Lajke prije i poslije nje.

Lajka je strip lišen ideologije, a pun morala i suosjećanja, nevinosti i nesreće. Pročitajte ga, nije loše s vremena na vrijeme malo zastati i razmisliti tko je morao patiti i umrijeti da bismo mi uživali.