Lautreamont - Maldoror

Početna strana » Lautreamont - Maldoror

Onaj tko voli H.P. Lovecrafta ne može se zakleti da mu Edgar Allan Poe nije drag, dok u suprotnom to čak i može biti slučaj. Comte de Lautreamont je međutim taman negdje na razmeđi i djeluje kao karika koja nedostaje u razvoju horora u književnosti od Poea do Lovecrafta, dvojca koji je ovaj žanr i definirao. Rođen u Montevideu kao Isidore Ducasse, svoje jedino djelo, sablažnjivu odu grozoti i strahu nazvanu Maldoror, potpisuje pseudonimom Comte de Lautreamont i dovršava 1869. godine, da bi već sljedeće 1870. preminuo od sušice u Parizu. Lautreamontovo djelo za života ni najmanje nije bilo prepoznato. Čak štoviše, zbog eksplicitnih šokantnih detalja generički je i odbijano, a priča kaže da je čak i nakladnik odmah po izdavanju od autora tražio da se opravda. Tek nekoliko desetljeća nakon smrti Lautreamont dolazi na svoje kad ga otkrivaju i u 'život vraćaju' nadrealisti na čelu s Andre Bretonom koji ga čak smatraju svojim suvremenikom te ništa manje važnom književnom figurom od jednog Rimbauda ili Baudelairea.

Priča prati Maldorora, Lautreamontovog alter ega, koji odbačen od svijeta za uzvrat, uslijed svojih lutanja, tom svijetu čini ništa što bi se nazvalo dobrim i moralnim. Prepun sadističkih vizija, sablažnjivih morbidnih djela, fantastičnih nadrealnih krajolika, grozote i straha, Maldoror također obiluje i humorom, ali onim najcrnjim kojeg je teško uopće i prepoznati. Stoga iako Lautreamontovim izrazom vlada estetika ružnog, pa čak i odvratnog, njegova književnost nije ništa više od genijalne uvrnute parodije.

Izniman književni potencijal Lautreamont nažalost nije stigao izoštriti i dovesti do konkretnog vrhunca kao što je to pošlo za rukom spomenutom Poeu ili pak Lovecraftu. Preminuo je naime u 24. godini života, izmaknuvši potpunom zaboravu tek jednim cjelovitim djelom kojim je i osigurao svoju bezvremenost. Nakon 143 godine od objave izvornika Maldoror je 2012. dočekao evo i svoje prvo hrvatsko izdanje. Tako Lautreamont kod nas tek počinje živjeti, a beskrajni košmar njegove mašte za hrvatske čitatelje tek počinje. Sad samo ostaje pitanje tko se neće dati zavarati, tj. tko će u svemu tome što je Lautreamontov naizgled uvrnuti um uspio izmaštati, pronaći crni humor i inteligentnu parodiju?! :)