Saga o Otorijima serijal je u pet dijelova koji možemo okarakterizirati kao povijesni fantasy. Fantasy je možda malo presnažna riječ, no s obzirom na to da neki likovi blago nadilaze mogućnosti običnih smrtnika te da je radnja, premda smještena u donekle ispravan povijesni kontekst, potpuno fikcionalna, možemo upotrijebiti taj izraz.

Otoriji su jedan od klanova koji se u feudalnom Japanu bore za prevlast s ostalim klanovima. Car je slab i vođe klanova bez straha od njegove odmazde međusobno sklapaju saveze i vode ratove. Središnji je lik sage Tomasu, dječak rođen u selu Skrivenih, skupine koja se zaklela da nikad neće nikoga ubiti, učiniti ikome išta nažao te koja živi u skladu i miru s prirodom. Međutim, vođa klana Tohan, Iida Sadamu, učini pokolj nad njegovim selom i on jedini preživi zahvaljujući Shigeruu Otoriju, suparniku Iide Sadamua. Tomasu dobiva novo ime i identitet – Takeo Otori, Shigeru ga posvaja i, otkrivši da Takeo posjeduje posebne talente, osigura da ih pravilno razvije.

Saga o Otorijima izuzetno je pitko štivo, lepršavog stila, mistično kao što i zamišljamo da mora biti Japan u ono doba kad su samuraji, nindže i ostali ratnici gospodarili tim otočjem i mačem branili čast svojih klanova i gospodara. Uz umjerenu dozu nadrealnoga, višeslojan ljubavni zaplet, političke intrige i spletke, ova saga zasigurno će se svidjeti svima koji vole povijesne romane, ali i onima koji vole priče koje izlaze iz okvira mogućega.

Priredio: Ante Kolanović (31. siječnja 2022.)

Naslovnica
Priredio/la: