Michael Collins - Knjige koje su promijenile povijest

Početna strana » Michael Collins - Knjige koje su promijenile povijest
Naslovnica

Knjige koje su promijenile povijest Michaela Collinsa i suradnika prekrasna je enciklopedija u kojoj pronalazimo više od osamdeset najcjenjenijih, najrjeđih i najvažnijih knjiga na svijetu. Poglavlja su kronološki poredana i pokazuju evoluciju ljudskog znanja te promjene načina na koji su se knjige izrađivale. Svaka knjiga predstavljena je fotografijom i biografijom onih koji su je stvorili. Dnevne egipatske knjige mrtvih,  Mahabhharata, Svici s Mrtvoga mora, Gutenbergova Biblija, Durerove Četiri knjige o ljudskim proporcijama, Čiča Tomina koliba , Whitmanove Vlati trave, te Čarobnjak iz Oza i Mali princ samo su neke od knjiga koje su uvrštene u ovo djelo koje otkriva neospornu snagu knjiga kroz povijest čovječanstva.

Akademik Pavao Pavličić izdvojio je sedamdeset domaćih klasika koji su utjecali na razvoj hrvatske kulturne baštine i unutar knjige stvorio posebno poglavlje o knjigama koje su promijenile Hrvatsku.

Kako bi dobili kratak uvid u ovo iznimno djelo, možda je najbolje pročitati dijelove predgovora Jamesa Naughtiea: 'Stare ili nove, knjige odabrane za ovu koju upravo čitate promijenile su živote i zapravo nas podsjećaju tko smo. Istodobno su i zrcalo i svjetiljka — reflektirajući nam vlastiti odraz nemilosrdnom iskrenošću i bacajući svjetlo na mračna mjesta, na ono nepoznato ili opasno. U knjigama nalazimo vlastite strahove, baš kao što u njima nalazimo utjehu i bijeg od stvarnosti... Voljeti knjigu slično je upoznavanju prijatelja kojeg, unatoč svemu, želite zadržati. Svi imamo knjige iz djetinjstva koje se predvidljivo otvaraju na omiljenoj stranici ili roman koji smo pročitali toliko puta da mu se hrbat počeo raspadati. A u vremenu kad je elektronička knjiga otvorila još jedno poglavlje u dugoj priči, mnogi su čitatelji iznova otkrili estetsku moć dobre knjige koja je istodobno i prekrasan predmet. Među mnogim radostima koje knjige donose, to je jedna koja nikad ne blijedi. Prosvijetljeni su izdavači napokon shvatili da je to izazov s kojim se danas moraju suočiti, a nadajmo se da to nikada neće zaboraviti. Pronaći ćete mnoge knjige koje su oblikovale naš svijet. One su mudre i prepune novih uvida, radikalne i katkad čak šokantne, neke od njih iznenadile su nas svojim utjecajem, a mnoge nas i dandanas nadahnjuju..... Neke predstavljaju ono najbolje od nas, druge ne, ali sve nas zajedno podsjećaju da je knjiga doista prijatelj koji vas nikad neće napustiti. Baš zato je toliko i volimo.'

Priredila: Eva Domijan (07. travnja 2020.)

 

Priredio/la: