Michel Faber – Knjiga neobičnih novotarija

Početna strana » Michel Faber – Knjiga neobičnih novotarija
Naslovnica

Michel Faber je nizozemsko-australsko-škotski književnik čitateljima poznat po prijašnjim romanima prevedenima na hrvatski jezik Vatreno evanđelje i Ispod kože. Znanstveno-fantastični roman Knjiga neobičnih novotarija Faber je pisao desetljećima. Roman započinje pripremanjem engleskog svećenika Petera na odlazak u misionarsku misiju opisujući bolan rastanak od voljene mu supruge Bee. Međutim, to nije obična misija, već misija u daleku svemirsku koloniju Oazu. Peter onamo odlazi kako bi Kristovu riječ širio među domorodačkim stanovništvom planeta, Oazancima, neobičnim bićima kojima je teško razaznati spol, ali i lice, koja hodaju odjevena u kukuljice različitih boja i uvijek nose rukavice. Sve što Oazanci žele jest da im se čita iz Biblije koju oni zovu Knjigom neobičnih novotarija.

Živeći u razdvojenim univerzumima supružnici komuniciraju isključivo pismima poslanima posebnim uređajima shutima. Dok se Bea dobro nosi s razdvojenošću, Peter se teško nosi sa silnim frustracijama izazvanim njegovom nemogućnošću da Bei shutom prenese sve svoje doživljaje i osjećaje. Kad još sazna da nitko ne zna što se dogodilo s misionarima koji su prije njega poslani Oazancima te da se nijedan nije vratio kući, njegov unutrašnji nemir postaje sve veći.

Kako su Oazanci dočekali i prihvatili Petera te kako će se, doslovno, svemir udaljenosti odraziti na brak Bee i Petera otkrijte sami čitajući ovu priču o vjeri i ljubavi.

Priredila: Petra Stulić (15. siječnja 2019.)

Priredio/la: