Mika Toimi Waltari

Početna strana » Mika Toimi Waltari

Mika Toimi Waltari (1908. – 1979.) je vjerojatno najpoznatiji finski pisac, nepravedno zapostavljen kod hrvatskih čitatelja. Njegova djela prevedena su na 40-ak svjetskih jezika, dok je po njegovom najpoznatijem romanu, Sinuhe Egipćanin, davne 1954. godine snimljen i film, The Egyptian.

Mika Waltari čarobnjak je povijesnog romana. Zaista je fascinantno u kojoj mjeri uspijeva dočarati čitatelju svijet kakav je bio prije 2000, 1000, ili 300 godina. Čitatelj stječe dojam da je Waltari gotovo poput Njegove Visosti iz stripa Alan Ford, koji je osobno upoznao sve povijesne ličnosti i sudjelovao u svim važnim povijesnim događajima, jer ne može se drugačije objasniti preciznost kojom Waltari dočarava tadašnje društvene i političke prilike, pritom u taj kaotični žrvanj vješto uključujući malog čovjeka, potpuno nesvjesnog u što se upleo. Očigledno je, dakle, nevjerojatno znanje kojim raspolaže, pa čitajući njegove knjige možemo naučiti o određenom povijesnom razdoblju gotovo kao da čitamo kakav udžbenik iz povijesti. Međutim, stil i način pisanja kojim se Waltari služi kako bi oživio povijest potpuno je u službi čitatelja, jednostavan i pristupačan, ponekad i pomalo arhaičan, ali obzirom na teme njegovih djela, to samo pridonosi ukupnom dojmu pravog povijesnog znalca.

Romani Mike Waltaria prepuni su uzbuđenja, ljubavi, strasti, opasnosti i znanja, te ne dozvoljavaju čitatelju da mu ni na trenutak misli negdje ne odlutaju. Nakon svake njegove knjige koju pročitate imat ćete dojam da ste nešto naučili, da ste zabavljajući se postali pametniji, i htjet ćete još.