Milena Agus - Tupa bol

Početna strana » Milena Agus - Tupa bol
Naslovnica

Priču tridesetogodišnje bake pripovijeda nam njezina unuka, koja pronalazi bakinu bilježnicu i jedno pismo tijekom renoviranja obiteljske kuće. Pripovjedačica nas vodi u vrijeme Drugog svjetskog rata, u godinu 1943., na talijanski otok Sardiniju i njezin glavni grad Cagliari. Upoznaje nas sa svojom bakom koju su mještani smatrali čudakinjom i već je doživljavali kao usidjelicu.

Otac joj uspijeva dovesti starijeg udvarača, udovca. Za njega se uda iako ga ne voli, no zna da će na taj način svima olakšati budućnost. Nakon jednog od brojnih pobačaja suprug je šalje u toplice u kojima upoznaje ljubav svog života, ratnog veterena uz kojeg napokon nauči što znači voljeti i biti voljen. Ali, ta ljubav nema budućnosti. Ona se vraća kući i devet mjeseci poslije rađa sina, oca pripovjedačice. Iako joj se jedan životni san ostvario, i dalje tuguje za svojim veteranom te ga godinama kasnije odluči pronaći.

Ovaj kratki roman na svega 116 stranica pitak je i zanimljiv, na trenutke humorističan, ali prvenstveno životan. Autorici Mileni Agus donio je međunarodnu slavu, a po njemu je snimljen i film u režiji Nicole Garcia, s Marion Cotillard u naslovnoj ulozi.

 

Priredila: Petra Stulić (31. prosinca 2019.)

 

Priredio/la: