Morten A. Stroksnes - Knjiga o moru

Početna strana » Morten A. Stroksnes - Knjiga o moru
Naslovnica

Knjiga o moru djelo je norveškog novinara, pisca i fotografa Mortena A. Stroksnesa. Radnja se odvija na Lofotskom otočju kojeg nazivaju i norveški Karibi. Klasična norveška razvedenost obale, prekrasne pješčane plaže, mrke visoke planine koje graniče s morem,  krajolik kao iz bajke. Zahvaljujući golfskoj struji koja prolazi upravo tim područjem, klima Lofotskih otoka mnogo je blaža nego drugih mjesta koja se nalaze tako visoko na sjeveru. Usto, otočje gaji stoljetnu ribolovnu tradiciju čime je scena savršeno postavljena za temu romana – lov na morskog psa narodnog naziva grenlanđanka. Autor i njegov prijatelj Hugo Aasjord zacrtali su si uloviti grenlađanku iz malog gumenjaka, bez pomoći nekih modernih tehnologija i tehnika, po starinski.

Premda je okarakteriziran kao roman, ovo djelo u sebi sadrži pregršt dokumentarnih navoda iz zemljopisa, biologije, oceanografije, i mnogih drugih područja. Vrlo je jasno zašto je to tako – Stroksnes je vrlo strastven i zaljubljen u Lofotsko otočje i ribolov na grenlađanku. U svojoj iskrenosti i gotovo dječjoj fasciniranosti morem, otocima i ribolovom, zanima ga apsolutno sve povezano s time. Tako i mi saznajemo o ljudima koji tu žive, o običajima, životinjama, moru, vremenu. Sama grenlađanka je tajnovita i zagonetna. Tradicija njezina lova duga je gotovo koliko i ona lova na bakalar, no kako to uvijek biva s velikim ribama i morskim psima, nikad ih zapravo ne poznajemo do kraja. U onim trenucima kad neka velika riba zagrize ješku koju su MortenHugo bacili, sva silina mora, goleme dubine i neizvjesnosti padaju na leđa dvojice muškaraca samih u malenom gumenjaku na debelom i hladnom moru. Da li je na udici grenlanđaka ili neka druga nepoznata neman? Znamo li uopće što sve živi u mračnim dubinama daleko na sjeveru?

More je vječna zagonetka, nema ni početka ni kraja, pa je tako napisana i ova knjiga.  Strastvena, tajnovita, zavodljiva – nikad nam ne otkriva sve, samo kratke djeliće svojeg bogatstva i hvata nas u svoju mrežu onako kako ribari misle da hvataju ribu, a zapravo su oni ti koji su uhvaćeni i koji se moru uvijek iznova vraćaju.  

 

Priredio: Ante Kolanović (07. studenoga 2017.)

Priredio/la: