Carski zdenac u Zadru, popularno zvan Fontana najpoznatiji je simbol Arbanasa.

Iz tog razloga, a povodom 295. Obljetnice dolaska Arbanasa u Zadar  te blagdana Gospe Loretske (10. svibnja), Gradska knjižnica Zadar, Ogranak „Aleksandar Stipčević“ – Arbanasi u suradnji s autorom Bernardom Kotlarom organizira izložbu starih razglednica i novih fotografija Fontane. Izložbu prati i prigodna brošura u kojoj je autor Bernard Kotlar na jednom mjestu sakupio sve što je do sada napisano o Fontani; počevši od Petra Zoranića koji još u 16. stoljeću priča legendu kako je Fontana nastala zahvaljujući vilama, preko znanstvenih osvrta Tullia Erbera, Iva Petriciolia i Aleksandra Stipčevića do Ivice Matešića Jeremije koji govori o tome što Fontana znači Arbanasima.

Izložbom fotografija i brošurom na jednom je mjestu detaljno predstavljena Fontana. Ova izdavačka djelatnost koju radimo u okviru Zavičajne zbirke zadarskih Arbanasa hvale je vrijedna jer podsjeća i usmjerava pažnju na jedan lijepi renesansni spomenik, jedini takve vrste u Zadru koji je danas nažalost zanemaren.

Zbog epidemioloških mjera nije održano svečano otvorenje izložbe. Izložba je trajala od 3. do 21. svibnja 2021. Po završetku izložbe fotografije će se trajno pohraniti u Zavičajnoj zbirci zadarskih Arbanasa. Od knjižničara možete zatražiti prateću brošuru.