Niki Lauda & Conny Bischofberger - Novac, rizik, život

Početna strana » Niki Lauda & Conny Bischofberger - Novac, rizik, život
Naslovnica
Vozač Formule 1 Niki Lauda sastavni je dio opće kulture. Njegov stravični udes na Nürburgringu 1976., brzi oporavak i munjeviti povratak na trkaću stazu prepričava se i danas, a njegovo istovremeno epsko, sportsko rivalstvo s antipodom Jamesom Huntom ekranizirano je 2013. godine. 
Možda je manje poznato da se Lauda nakon završetka trkaće karijere (1985.) okrenuo privatnom poduzetništvu, kao vlasnik dvaju aviokompanija, a zatim i drugih tvrki. I danas je povezan s automobilističkim sportom, kao dioničar i jedan od direktora Mercedesovog trkaćeg tima u Formuli 1. 
Lauda, navodno, nikad nije htio pričati o novcu, ali ideja Conny Bischofberger za knjigu o Laudi i novcu – učinila mu se zanimljivom. Autorica je učinila solidan posao presijecajući Laudinu biografiju, sportsku karijeru i poslovni put. 
Zanimljivo će vam biti pročitati njegove komentare o škrtosti koja mu se pripisuje, hladnom svjetonazoru i pouke o odnosu prema stečenom novcu i imovini. Knjiga je prošarana crticama o privatnom životu, primjerice o prijateljstvu s Turčinom Attilom Dogudanom, o brakovima i planovima i o tome koliko troši na garderobu, zašto ne voli post-it papiriće, zašto uvijek nosi crvenu kapu i otkud mu nadimak „štakor”. 
Svijet iz kojeg je Lauda uzletio u poslovne poduhvate, svijet Formule 1 izrazito je kompetitivno okruženje. Takav je svijet oblikovao Laudu, ali i Lauda je sudjelovao u oblikovanju tog svijeta. 
 
Priredio: Mladen Masar (06. ožujka 2018.)

Priredio/la: