Otvorenje Zbirčice u DV Radost - Bokanjac

Početna strana » Otvorenje Zbirčice u DV Radost - Bokanjac

kategorija:

Organizator: 
Gradska knjižnica Zadar
Lokacija: 
MMD
datum/vrijeme: 
Petak, Prosinac 13, 2013 - 11:00 to 12:00

Zbirčica u Dječjem vrtiću Bokanjac

 

Ove godine su blagdan Svete Luce zajednički  obilježili Gradska knjižnica Zadar i Dječji vrtić Radost tako što su u Područnom objektu Bokanjac otvorili malu knjižnicu. Mala knjižnica sadrži zbirku slikovnica i knjiga za roditelje, a popularno je nazvana Zbirčica. Njezina posebnost je u tome što je namijenjena ne samo korištenju u vrtiću već za posudbu i zajedničko čitanje kod kuće. Odabran je upravo Područni objekt Bokanjac jer djeluje u gradskom predjelu bez knjižničnog ogranka.


Svjetska istraživanja pokazuju da se djeca kojoj se od najranije dobi čita i priča brže razvijaju, da pokazuju veće zanimanje za okolinu, da brže uče, da bolje komuniciraju s drugima te da razvijaju predčitalačke vještine, što sve izravno utječe na njihov budući školski i poslovni uspjeh. Hrvatska istraživanja pokazuju da se djeci u obiteljima nedovoljno čita te da roditelji čitanje nisu prepoznali kao jedan od čimbenika koji pozitivno utječe na pravilan razvoj djeteta kao osobe i kao budućeg ljubitelja knjiga. Stoga je potrebno u obiteljima razvijati svijest o važnosti čitanja od najranije dobi. U tijeku je nacionalna kampanja "Čitaj mi!" koja naglašava da s čitanjem valja započeti od rođenja djeteta kako bi to postalo ugodnim dijelom svakodnevnog druženja roditelja i djece što je i dalo poticaj za osnivanje Zbirčice.


Gradska knjižnica Zadar je posebno za Zbirčicu kupila 207 naslova čija ukupna vrijednost iznosi 13.982,85 kn. Zbirka je ustupljena na privremeno korištenje DV Radost. Područni vrtić Bokanjac pohađa 91 dijete u 5 odgojnih skupina. Pri odabiru fonda vodilo se računa o zastupljenosti literature za djecu svih vrtićkih uzrasta (slikovnica i prvih popularno znanstvenih naslova). Također je napravljen odabir kvalitetnih naslova o odgoju i razvoju djece za mali roditeljski kutak. Veliku važnost u poticanju čitanja i korištenja građe kod djece i roditelja imat će vrijedne odgajateljice koje su već nizom čitalačkih programa i posebno osmišljenim panoima promovirale Zbirčicu i prije njenog otvorenja.

 

Povodom otvorenja, knjižničarka s Dječjeg odjela djeci je pročitala  priču i s njima razgovarala o tome što je to knjižnica i kako će koristiti fond Zbirčice. Svako dijete dobilo je člansku iskaznicu za korištenje Zbirčice te kupone za upis u Gradsku knjižnicu Zadar gdje mogu pronaći puno više naslova za sebe, roditelje, bake...