Patrick Modiano  (rođ. 1945.) jedan je od najznačajnijih suvremenih francuskih književnika s više od dvadeset objavljenih djela, ali kod nas malo preveden. Mali dragulj napeta je i uzbudljiva emocionalna drama mlade djevojke u Parizu ranih šezdesetih. Roman prati Therese, kojoj se učini da u starijoj ženi u žutom kaputu na stanici metroa prepoznaje svoju majku koja ju je ostavila u djetinjstvu. Dok je slijedi otvaraju joj se stare slike i rane iz djetinjstva, iz vremena dok ju je majka zvala Mali Dragulj.

Radnja se odvija na autentičnim pariškim lokacijama, u razmaku od nekoliko dana, blago i usporeno, a likovi su malobrojni i ostaju na razini skice, sjenke, sasvim u skladu s temeljnim Modianovim motivom sjećanja kao nečeg magličastog i neuhvatljivog. Osim motiva sjećanja, tu su motivi zaborava, identiteta, krivnje, poratnog Pariza, koji prevladavaju i u njegovim ostalim djelima. Stil mu je filigranski izbrušen, pročišćen i od najmanjih naznaka banalnosti. Rečenice su mu kratke, jezgrovite i poetski dotjerane.

Dobitnik je Nobelove nagrade 2014., a odbor za dodjelu obrazložio ju je riječima „ za umjetnost prisjećanja kojom evocira neopisive ljudske sudbine i razotkriva svijet života pod okupacijom“.

Priredila: Vesna Karuza (21. ožujka 2020.)