Pisac: Gunter Grass

Početna strana » Pisac: Gunter Grass
Gunter Grass njemački je pisac, pjesnik, novelist, ilustrator, dobitnik Nobelove nagrade za književnost.
Grass je rođen u Danzigu (sadašnji Gdanjsk u Poljskoj). U svojim pričama često se vraća Gdanjsku u svojem djetinjstvu.
Pohađao je gimnaziju Conrandium u Gdanjsku. Kad je imao 16 godina postao je rezervist u Luftwaffe-u, da bi na kraju bio unovačen u Waffen SS. Služio je do 20. travnja kad je ranjen, zarobljen, i poslan u američki kamp za ratne zarobljenike. 
Najpoznatije mu je djelo njegovo prvo: Limeni bubanj (1959.). To je bila prva knjiga njegove Gdanjske trilogije koja uključuje još djela Mačka i miš, i Pasje godine, a tematski obrađuje uspon nacizma. Njegova djela inače često su obojana lijevom političkom orijentacijom.
Limeni bubanj je pretvoren u film, koji je dobio nagradu Zlatna palma i Oscara za najbolji strani film.
Značajna djela još uključuju i pregled bitnih povijesnih trenutaka u 20.-om stoljeću, razlomljenih u kratke dijelove poput mozaika, koje je nazvao Moje stoljeće
2002. godine objavljuje Korakom raka, koje postiže izniman međunarodni uspjeh, a u kojemu su mnogi likovi koji su se prvi put pojavili u djelu Mačka i miš, a radnja je o brodu punom njemačkih izbjeglica kojeg potapa ruska podmornica. Tom knjigom obradio je tada popularnu temu prikaza patnje njemačkog naroda tijekom II. svjetskog rata.