Pisac: Stefan Zweig

Početna strana » Pisac: Stefan Zweig
Stefan Zweig (Beč, 28. studenog 1881. - Pétropolis kraj Rio de Janeira, 23. veljače 1942.) bio je austrijski književnik svjetskog glasa, poznat po stilski briljantnim psihološki analiziranim esejima, novelama, biografijama i romanima. Za života bio je jedan od najpopularnijih pisaca na svijetu. Godine 1938. emigrirao je prvo u Veliku Britaniju, a zatim u Brazil, gdje je počinio samoubojstvo.
Stefan Zweig rodio se kao bečki Židov 1881. godine. Nakon 1. svjetskog rata nastanio se u Salzburgu, ali neprestano putujući, pišući i prevodeći, u hotelima i vlakovima, stječući brojna poznanstva, živio je kozmopolitizam za koji se toliko zalagao. Između dva rata u nas je prevedeno desetak njegovih knjiga (Marija Antoaneta, Magellan, Erazmo Roterdamski, Nestrpljivo srce…) izabranih na tragu njegova vlastitog priznanja da je njegov glavni interes uvijek bio psihološko crtanje ličnosti i njihovih sudbina. I sam o tome kaže: „To me i potaklo da pišem eseje i biografske rasprave o veoma poznatim osobama (…) ponosan sam što sam upoznao većinu umjetnika našeg vremena, pa mogu ubrojiti među svoje prijatelje ljude poput Romaina Rollanda, Toscaninija, Bruna Waltera i pokojnog Freuda.” 
Kritika o Zweigu je podijeljena – neki hvale njegov humanizam, jednostavnost i efektnost, dok drugi ocjenjuju njegov stila kao prosječan, prejednostavan i površan. 
Zweigova autobiografija, Jučerašnji svijet, dovršena je 1942. godine, dan prije nego je počinio samoubojstvo. Izazvala je brojne polemike kao zapis o tome što je značilo biti živ u vremenu u kojemu je Zweig živio u Europi te je kao i kod cijelog stvaralaštva Stefana Zweiga, izazvala brojne polemike i podijeljena mišljenja.