Pisac - Terry Pratchett

Početna strana » Pisac - Terry Pratchett
Terence David John Pratchett, engleski je pisac humoristične fantastike, najpoznatiji po svome Discworld (svijet Diska) serijalu. Do ožujka 2005. njegove su knjige diljem svijeta prodane u otprilike 40 milijuna primjeraka.
Radeći kao novinar, obavio je razgovor sa Peterom Bander von Durenom, stručnjakom za britansku heraldiku, u to vrijeme suvlasnikom male izdavačke tvrtke. Tijekom susreta, Pratchett je spomenuo kako ima dovršen jedan rukopis, The Carpet People (Ljudi iz saga). Bander van Duren i njegov poslovni partner, Colin Smythe, objavili su knjigu 1971.
1987. potpuno se posvetio pisanju knjiga; od tada mu je često uspijevalo izdati i po dvije knjige godišnje. 1998. odlikovan je medaljom Reda Britanskog Carstva (OBE) za svoj pridonos književnosti. Tipično, njegov ironični komentar bio je: "Mislim da se 'pridonos književnosti' vjerojatno sastoji od suzdržavanja od pokušaja pisanja iste." Dodijeljeni su mu i počasni doktorati književnosti na Sveučilištima u Warwicku (1999.), Portsmouthu (2001.), Bathu (2003.) te Bristolu (2004.).
Poznat je po svojoj navici da nosi velike, crne šešire, što je očito na slikama s korica njegovih knjiga. 2003. Pratchett je utvrdio svoj status jednog od najpopularnijih britanskih autora pridruživši se Charlesu Dickensu kao jedini autor sa pet knjiga na BBC-jevom popisu Big Read top 100 (od kojih su sve na popisu bile Disksvijet knjige).
Terry Pratchett ima titulu Cijenjenog podržavatelja u Britanskom humanističkom udruženju.
Preminuo je 12. ožujka 2015.