Pogled unatrag

Početna strana » Pogled unatrag

Težina vode, autorice Anite Shreve, naslov je kojim nastavljamo seriju prikaza knjiga koje su prije desetak godina bile izuzetno česta meta korisnika Gradske knjižnice Zadar. Tome sigurno nije odmogla ni direktna preporuka Oprah Winfrey, koja je veliki ljubitelj djela Anite Shreve.

Radnja romana odvija se u Novoj Engleskoj, kad na otok Smuttynose pristaje jedrilica u kojoj se nalaze Jean (glavni lik romana i reporterka koja mora napisati prilog o ubojstvima koja su se prije više od 100 godina dogodila na spomenutom otoku), njezin suprug Thomas, kćer Billie, Thomasov brat Rich, i njegova djevojka Adalina. Odmah na početku napetosti između likova više su nego očite, dajući nam do znanja da će psihološki aspekt likova biti jedan od važnijih elemenata knjige. Radnja odiše mračnom i tjeskobnom atmosferom, mnogo je toga neizgovorenog među likovima, mnogo je tajni, ne samo o tome što se uistinu dogodilo prije 100 godina na Smuttynose-u.

Napetost, neizvjesnost, strah, mračne tajne i misteriji ljudskog uma, okosnice su ovog romana. Uzmemo li u obzir i odličan stil pisanja autorice koja fantastično upravlja pričom i vodi nas kao opčinjene sve do kraja, ovo je jedan od boljih romana u žanru psihološkog trilera.